Черна статистика: Гърция ни праща 3000 трупа годишно!

морга

3000 гръцки трупа влизат годишно у нас. Целта е да бъдат кремирани, а в южната съседка крематориуми няма. Това съобщава в свой репортаж швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“, цитиран от българоезичното гръцко издание newsbg.eu. Според авторите всички мъртъвци, които по свое желание приживе или по волята на своите наследници трябва да бъдат кремирани, се транспортират към границата, пише в. „Телеграф“. 

Макар в Гърция кремирането да е позволено още от 2006 година, в страната все още няма крематориум. Най-силният противник на кремирането е църквата, тъй като то се окачествява като несъвместимо с нейните учения, пише изданието. Тя разглежда изгарянето на мъртъвците като езически ритуал, който не отговаря на духа на Светото писание. Според привържениците на кремирането пък църквата го отрича, тъй като така губи сериозни приходи от пищно организирани погребения. Ето защо хиляди гърци решават да кремират починалите си близки в чужбина. България е особено популярна в това отношение, защото поради близостта си с Гърция тялото на починалия може да бъде кремирано до 24 часа след смъртта.

В Гърция все повече хора избират урната като последен техен дом. Причината е, че в големите градове гробищните паркове са препълнени, а кремирането пести място., В същото време процедурата е изключително скъпа – транспортирането на мъртвец до България с цел кремиране може да излезе до 10 000 евро. Според „Нойе Цюрех Цайтцунг“ обаче има шанс това скоро да се промени, тъй като наскоро министърът на околната среда Йоргос Статакис е издал решение за изграждането на крематориум в Атина.

Българската православна църква също е против кремацията подобно на Гръцката. Православието приема връзката между душата и тялото на човека като много силна, а кремацията като неестествен процес и насилие над душата. Църквата не може да приеме кремацията, защото уважава човешкото тяло, което жили или бездиханно е хран на Светия Дух, част от човешката личност. В православната традиция всички обичаи, които са свързаните с погребението, изнасянето на мъртвия, промените, почистването и украсяването на гробното място свидетелстват за любовта към покойника.

За това всеки кръстен православен християнин трябва да бъде погребан като такъв, а не като езичник.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ