„Алфа Рисърч“ развали настроението на Бойко! Апартаментите на Цецо сринаха ГЕРБ! (Резултати)

бойко борисов, цветан цветанов

Разликата в електоралната подкрепа между ГЕРБ и БСП се стопява и вече е под 1 на сто. Ако евроизборите бяха днес, 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП. Това показват резултатите от последното проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, направено точно два месеца преди европейския вот.

Националното представителното проучване на обществените нагласи е проведено между 22 и 26 март и съвпадна по време с разкритията за придобити от властимащи на различни позиции евтини апартаменти и последвалите оставки.

Социолозите констатират, че текущите скандали и липсата на реални дебати по европейските теми намаляват избирателната активност. Към края на март едва 35% от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се колебаят, или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

 

"Алфа Рисърч": Разликата между ГЕРБ и БСП се стопи до под 1%

 

След известно „откъсване“ на ГЕРБ пред БСП през февруари към момента ножицата между двете политически сили плътно се затваря, а дистанцията между тях е в рамките на статистическата грешка, поясняват социолозите.

Причина за това според авторите на изследването е лекият спад от около 1.5% на електоралната подкрепа за ГЕРБ спрямо февруари, отливът на желаещи да гласуват сред по-широката му електорална периферия (тя се свива до 14% при средно 20-25 на сто на предишни избори), мобилизация на БСП и относителното увеличаване на електоралната й тежест при по-ниска избирателна активност.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ