„Галъп“ с горещо проучване: Оставката на Цветанов „замита” скандала с апартаментите?

цветан цветанов

Скандалът „Апартамент гейт” има и морален, и законов аспект, според 55% от запитаните в проучване на „Галъп интернешънъл”. Сондажът е проведен между 3 и 5 април сред 801 души на територията на цялата страна и е финансиран от социологическата агенция.

17% намират най-вече законов проблем, 14% намират само морален проблем, а 6% не намират проблем. Останалите се колебаят.

Оставката на Цветан Цветанов не решава проблема, смятат 87% от анкетираните. Едва 6% мислят, че скандалът се тушира с неговото отстраняване, а останалите се колебаят.

На този фон, за първи път онези, които смятат, че БСП може да спечели повече гласове от ГЕРБ на евроизборите, застигат и превишават тези, които не смятат така. 45% смятат, че това е възможно, 40% – че не е възможно, а останалите се колебаят.

Сондажът показва още, че  1/3 от потенциалния електорат на ГЕРБ е разколебан в намеренията си да гласува на евроизборите за тази партия. Според социологическата агенция това се дължи на скандала с апартаментите.

От „Галъп интернешънъл” допълват, че в следващи проучвания  ще проверят  дали това е трайна тенденция, или е ефект на моментната ситуация.

По въпроса с опрощаването на дългове на вероизповеданията, 77% от запитаните са против, 13% го одобряват,  а 10 на сто не могат да преценят.

В годината на избор на нов главен прокурор става важен и въпросът кой от главните прокурори се е справил най-добре с работата си, според българите. Въпреки слабата запознатост и традиционен негативизъм, все пак се наблюдават и положителни оценки, като най-много такива събира настоящият главен прокурор – Сотир Цацаров, посочен от 21%. Борис Велчев се е справил най-добре с работата си според 16 на сто от запитаните. Иван Татарчев – посочват 7%, а 5% избират Никола Филчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ