КОНПИ подпука и Златко Баретата: Ето какво му взимат!

златко баретата

Без луксозната си фитнес зала може да остане семейството на подземния бос Златомир Иванов-Баретата. Повод е заведено дело за конфискация на имуществото му от Комисията „Антикорупция“. С исковата си молба до Районен съд – София, КОНПИ иска отнемане на фирмите и имотите на Баретата и съпругата му Калина.

До старта на процедурата се стига, след като през 2016 г . Златомир Иванов е осъден на 6 г. и половина затвор като ръководител на престъпна група за търговия с наркотици, известна като Фирмата. Влизането в сила на присъдата дава основание на комисията за отнемане на незаконно имущество да се задейства срещу Иванов, пише столичен всекидневник.

Заради точещия се години процес Баретата от своя страна успява да прехвърли на роднини или подставени лица повечето от легалния си бизнес. Пред медии Иванов се хвали, че е пенсионер по болест, след като оцеля по чудо при атентата пред Съдебната палата. На негово име остава само фирма З.Е.С., където е съдружник с близкия до ДС зъболекар Самир Франсис. Иракчанинът с български паспорт е и зет на някогашния шеф във Военно-административния отдел на ЦК на БКП ген. Стоимен Стоименов, нашумял и като съветник на Росен Плевнелиев.

След като години наред не развива дейност, фирма З.Е.С. е ликвидирана. Така за КОНПИ остава да иска отнемане бизнеса на съпругата му Калина Иванова.

Сред нарочените за конфискация е фирма „Арт Джим“, създадена от жената на Златко Баретата Калина и сестра му Миглена. Дружеството е собственик на едноименна фитнес зала в помещения на Националния стадион „Васил Левски“. Според запознати в свръхмодерния фитнес редовни посетители са силоваци, сочени за близки до Баретата.

Любопитно е, че наред с КОНПИ претенции към залата има и известна банка. Повод е невърнат кредит към банка. Според Търговския регистър трезорът първи е поискал запор на фирмата на Калина Иванова и така държавата може да остане с пръст в уста.

Под възбрана е и една от най-мощните в миналото фирми на Баретата „Голд Груп“. Чрез нея преди пенсионирането си Иванов върти митническа и хазартна дейност. Едно от дъщерните дружества се появи и като дарител в кандидатпрезидентската кампания на Георги Първанов.

Процесът за конфискация се отразява върху бизнеса на Калина Иванова. Според отчетите фирмите, притежавани от жената на Баретата, масово спират дейност. Вместо приходи трупат предимно дългове. Така дори и да се стигне до отнемане, на практика държавата няма да получи нищо, обясняват юристи.

Малко преди да преустанови дейност, една от фирмите на Иванова „Голд Груп“ успява да прехвърли акциите си в хазартното дружество „Юристик консулт“. Към днешна дата то е собственост на сестрата на Златко Баретата Меглена. Чрез „Юристик консулт“ тя държи дялове в десетки дружества, притежаващи игрални зали в цялата страна. За разлика от другите фирми на фамилията Иванови тази така и не е запорирана от КОНПИ.

След пенсионирането на Златко Баретата сред хората, влезли в легалния бизнес на фамилията, е и баща му Иван Иванов. Възрастният мъж в момента се води управител на хазартната „Юристик консулт“ и още няколко новосъздадени строителни фирми. Отделно 75-годишният Иванов-старши стартира и охранителен бизнес чрез притежаваната от него „Аполо секюрити“. Именно чрез нея според ченгета лъсва и връзката между Златко Баретата и Митьо Очите, сочени за дългогодишни партньори. Контактите са видими покрай управителя на „Аполо секюрити“ Валерий Любенов. Той от своя страна е собственик на друга охранителна фирма „Аркус сигурност – София“. Дружеството от своя страна е акционер в консултираната от Митьо Очите „Аркус сигурност Бургас“. Димитър Желязков от години се сочи за скрит собственик на бургаската охранителна фирма, чиито гардове буквално са окупирали Слънчев бряг и Несебър. След арест на Очите от прокуратурата се заканиха да проверят из основи дейноста на „Аркус сигурност Бургас“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ