Убиецът на командоса Емил Шарков – Петко Стрелеца иска да стане Петко Милионера!

шарков

57-годишният Петко Петков от Лясковец, който преди 5 г. уби баретата Емил Шарков и рани трима негови колеги, иска да стане милионер в затвора. Осъденият до живот без право на замяна съди държавата и Европейския съюз за 1 милион лв. обезщетение. Нещо повече – претендира към милиона компенсаторна и мораторна лихва от 964 860 лв. Даже е посочил присъденото обезщетение да му бъде преведено в затворав Ловеч.

Макар и на държавна издръжка в килията, някак трудно се живее с по 6 лева на месец. За приходите си от 1.01.2014 до 26.03.2018 г. е приложил служебна бележка – 300 лв. всичко. За иска си не дължи държавна такса, така че милион звучи добре. На толкова е оценил 4 години тормоз от полиция и прокуратура преди фаталния 14 март 2014 г., когато оплиска в кръв жилището крепост в Лясковец. Което междувременно побърза да прехвърли от ареста на роднина, за да няма какво да му вземат като кръвнина.

Та сега Петко сънува 1,9 млн. лв. и току-виж се оказал първият, натрупал първия си милион от килията. 57-годишният затворник твърди в иска си, че 4 г. – от 1 август 2010 до 14 март 2014 г., търпял незаконни проверки от полицията и прокуратурата в Горна Оряховица. Бил принуден да е под домашен арест под страх, че ако излезе, ще го въдворят в психиатрия.

Тормозът започнал лятото на 2010 г., когато Петков бил призован от кварталния по жалба от съседите му. Полицаи започнали често да го притесняват в дома му и го разпитвали, твъдейки, че ги праща районната прокуратура в Горна Оряховица. Пред къщата стояли по 4-5 патрулки и ситуацията се повтаряла през два-три дни. Накрая се стигнало до щурма от 2014 г. За тези години Петков бил написал над 200 жалби до 43  институции. Вместо да му помогне, държавата му пратила баретите. Европейският съюз пък не му осигурил свобода, сигурност и правосъдие, твърди в молбата Петко.

“Психически са травмите, които споменава – и на него, и на майка му Стефанка Савова. Обяснението, което той дава за действията на полиция и прокуратура, е, че са искали да му отнемат наследствения имот, като го вкарат в лудница и там с медикаменти да го унищожат”, обяснява адвокат Венцислав Фоти. Младият търновски юрист е назначен за негов особен представител.

Всъщност исковата молба на Петко Стрелеца е депозирана от септември 2018 г. в окръжния съд във Велико Търново. Понеже е срещу няколко ответника – държавата в лицето на министъра на финансите, ЕС, прокуратурата и ВСС, е оставена без движение. Съдът му е указал да посочи фактите и обстоятелствата, на базата на които претендира обезщетение от ЕС, разясни адвокат Фоти.

“Допреди 20 дена съдът не е имал възможност да ѝ даде ход, тъй като всички адвокати, които са определени за особени представители, са депозирали молби, че не желаят. Указанията на съда бяха връчени чрез мен. Поисках удължаване на 7-дневния срок за отстраняване на нередностите, за да мога да осъществя кореспонденция с него. Той ми изпрати едно писмо, в което отговорът му е, че всички факти и обстоятелства са описани в исковата молба, тя е 14 страници”, допълни юристът.

В тях със завидна вещина са цитирани куп членове от различни закони, конституцията и дори Хартата на основните права на Европейския съюз и Международния пакт за политически и граждански права към ООН. Явно Петко е имал добри учители в затвора, защото говори за себе си в трето лице като “ищецът”, последователно излага фактите, които според него нарушават човешките му права, позовава се на съдебна практика на ВКС.

Освен това са го “осветлили”, че ако получи обезщетение за морални вреди, е почти невъзможно парите да се отнемат за покриване на присъдената кръвнина от 380 000 лв. Осъденият не е платил нито стотинка от нея на семейството на мъртвия командос Емил Шарков. Водят се дела за разваляне на сделката, с която фиктивен собственик на имотите му срещу 6000 лв. стана пожарникарят от Стара Загора Пламен Профиров – племенник на майка му Стефанка.

“Със сигурност тези акъли са от други, осъдени на доживотен затвор, само те комуникират. Те там всички пишат, претендират, но досега не е имало такъв колосален иск, и то не само срещу държавата, а и срещу ЕС”, коментират търновски юристи.

В града подозират, че зад стените на Ловешкия затвор Петко се е запознал с Георги Вълев от Килърите, който излежава доживотна присъда за поръчителство на две убийства. Търновският бизнесмен бе преместен в Плевен в края на 2018 г. заради заговор за бягството му от килията. Другата причина – води дела срещу всички възможни ведомства и се бе превърнал в съдебен турист из България. Вълев вероятно е споделил опит с лясковчанина как да запълва времето си в килията и да си осигурява излизане.

Не се изключва възможността искът на Петков да е остойностен и оформен от адвокати. “По принцип няма пречка осъдените да комуникират с юристи, но няма данни такъв да му е помагал. Ако го е писал адвокат, щеше да има повече конкретни вреди, причинно-следствени връзки”, коментираха вещи в правото.

Според тях шансовете Петко Стрелеца да се превърне в Петко Милионера клонят към нула. Той първо трябва да докаже, че някои от тези действия на полиция и прокуратура, извършени спрямо него, са незаконосъобразни. А в случая нито едно не е отменено по законовия ред. Няма и причинно-следствена връзка между извършваните му проверки и претендираните нематериални щети – “яд, нерви, безпокойство, стрес, липса на желание за живот, обективирани в защитна реакция на организма”.

Затворникът е направил и 21 доказателствени искания, включително и за разпит на четирима свидетели. Изрично е посочил, че в първото съдебно заседание ще каже имената им, но твърде вероятно е една от тях да е 81-годишната му майка.

Баба Стефанка продължава да живее в Лясковец

Съгражданите ѝ казват, че е в отлична форма и често я виждат да ходи пеша към Евангелската църква в Горна Оряховица. Старицата бе подслонена там след погрома от престрелката в дома ѝ. Хората от църквата бяха плътно до нея по време на опита на прокуратурата да я изпрати за принудително освидетелстване в психиатрия. Осигуриха адвокати за нея и сина ѝ. Пет години по-късно баба Стефанка предпочитала да контактува основно с тях.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ