Балтията е огромна: КАТ тръгва на акция, става тежко за шофьорите, глобите ще са брутални

пътна полиция

Засилени проверки за дрога и алкохол на територията на цялата страна. Пътните полицаи следят и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, невръчени електронни фишове, както и за неплатени глоби за стари нарушения.

Подобни акции се проведоха и миналата година между 4 и 10 юни, както и от 10 до 16 декември. Статистиката сочи, че за миналата година близо 20 000 шофьори са управлявали кола след употреба на алкохол и наркотични вещества. По-голяма част от хванатите са с алкохол.

Какви са санкциите:

– от 0,6 – 0,8 промила алкохол в кръвта – глоба 500 лева и 6 месеца лишаване от право нарушителят да шофира.

– От 0,8 – 1,2 промила – 1000 лева глоба и 1 година без право на шофиране

– Употреба на техни вещества или техни аналози – третира се като престъпление и лишаване от свобода между 1-3 години и парична санкция

Същата акция ще се проведе и в края на годината.

Акцията на TISPOL освен на Територията на България се провежда и във всички страни членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция.

Според статистиката една, от трите основни причини за възникване на инциденти по пътищата на Европа, с голям брой жертви, е управлението на моторно превозно средство, след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ