Пристанището на Доган чака таен инвеститор за 89 млн. евро

Ахмед Доган

Пускат в действие зърнен терминал за 200 000 тона.

Пристанището на Ахмед Доган, което е към купения от него ТЕЦ „Варна“, води преговори за товародател и инвеститор за 89 млн. евро. Това призна шефът на двете предприятия, бившият транспортен министър от кабинета на Орешарски, Данаил Папазов.

Папазов откааза да отговир на въпрос на „24 часа“ далистава въпрос за китайци и дали Пътят на коприната не свършва във Варненското езеро. За мен такива понятия и понятия от типа на „Един пояс – един път“ са само красиви приказки. Важни са конкретните неща, добави ексминистърът. Той допълни, че във Варна има достатъчно частни пристанища, за да се говори, че щял да конкурира държавната варненско пристанище, на което 12 години беше директор. Няма държавни товари, всичко товари са частни, категоричен бе той. Построен е нов зърнен терминал за 200 000 тона, ще се строи отделен път към него и първите камиони с пшеница се очаква през юли.

Според Папазов няма проблем „Пристанищна инфраструктура“, която е собственик на кея към пристанището на Доган да си събира таксите и да е в сътрудничество. За пристанището Доган е регистрирал друга фирма – „Пристанище ТЕЦ Езерово“.

Папазов разказа, че собственици на фирмата „СИГДА“, която купи ТЕЦ-а преди 2 години от ЧЕЗ, са синът му Станислав и дъщеря му Ивелина. „Двамата са си получили парите от Ахмед Доган и не е вярно, ча са му продали фирмата само за 2700 лева. Сумата е доста по-голяма и всеки може да я провери в Данъчното“, обясни още Папазов. И добави, че след умувания за продажба на офшорни фирми, накрая са решили да продадат на Доган, заради интереса му към екологичното производство на ток.

ТЕЦ „Варна“ е минал изцяло от въглища на газ и в момента три негови блока работят. На тази база ще се кандидатства за студения резерв. Задълженията към „Булгартрансгаз“ са почти изцяло изчистени. В следващите години се предвижда да бъдат инвестирани още 50 милиона лева в предприятието. В момента в него работят наз 250 души, а средната заплата е около 1500 лева.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ