Воеводи влязоха в Рила! Но не да бракониерстват, а да сторят ето това с любимо място на Яворов

5

Малко чудо се случи тази уикенд в Рила планина. Май за първи път в нея влязоха хора не да секат дърва и бракониерстват, а да направят нещо родолюбиво.

Членове на ВМРО от Самоков, Бели Искър и Костинброд се включиха във възраждането на историческо за Организацията място.
По инициатива на Диана Терзийска от НЧ „Стойне Ангелов“ в Бели Искър и със сериозното участие на войводите от ВМРО беше възстановена „Каменната колиба“, пряко свързана с историята на организацията.

„Каменната колиба“ представлява естествено образуван заслон, служилаа като пункт за войводите и четниците по пътя им към Демир Капия и борбата им за освобождението на Македония. Пейо Яворов със свои съратници също е посещавал местността и е отсядал там.

Входът е много тесен и трудно се забелязва, но вътрешността на помещението е голяма и може да събере няколко души. Мястото се намира до р. Бели Искър, непосредствено след екопътека „Бели Искър“.

Сега достъпът до обекта е възстановен, беше разчистен входа и вътрешността на пещерата от дървета и камъни, оформиха се стъпала и пътеки, всичко е готово за посещение на туристи. Предстои да се поставят информационни табели, указващи посоката и разказващи историята на местността.

В родолюбивото начинание взе участие и заместник областният управител Николай Борисов, заедно с членове на читалището, хора на ВМРО, организирани от самоковския воевода Кирил Стойков, както и жители на Бели Искър.

Всички дейности бяха одобрени от ръководството на Национален парк „Рила“, като негови служители също се включиха в инициативата.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ