Тази гадинка вкарва десетки в токсикологията във Варна всеки ден (Снимка)

Бургас плаж

Отровната риба морски дракон дебне по плитчините на родното Черноморие. Поне по дузина курортисти попадат в токсикологията във Варна, съобщиха от там, цитирани от в. Монитор.

Гадината дебне туристите от дъното на морето, зарита в пясъка.

От там се подават само очите й, с които следи набелязаната жертва. Някои сами попадат в капана й, тъй като се опитват да я уловят с голи ръце, защото по външен вид много напомня попчетата.

Морският дракон е най-отровната в нашето Черноморие. Шипът й, с който убожда, съдържа токсин, от който най-слабата реакция е повишаване на температурата и оток. В повечето случаи обаче той отича и губи чувствителност. Ако човек е алергичен, токсичното вещество на дракона парализира периферната нервна система, поясниха токсиколози и допълниха, че раните от него зарастват много бавно.

„Морският дракон е най-опасната от трите отровни риби в Черно море, които при убождане може да причинят подобни алергични реакции“, потвърдиха и от Института по океанология във Варна. От института не са извършвали изследвания върху популацията на морския дракон и не могат да кажат дали това лято ще има по-голямо присъствие. Този вид е топлолюбива дънна риба и при затопляне на водата излиза в плитчините.

Невъзможно е човек да се предпази от нея, тъй като стои заритая в пясъка, като се подават само очите й. Опасна е, когато се настъпи неволно и се улучи шипът. При улов в мрежа или на въдица най-честите й жертви са неопитните рибари.

Къпещите се могат случайно да настъпят морския дракон, заровен в пясъка, а водолазите – да го хванат по време на подводно плуване, както и неопитните рибари. Все пак рибарите са категорични, че рядко се стига до смъртен изход, но във всички случаи рани, причинени от морски дракон, зарастват много бавно.

Опасно по Черноморието ни е и „морското куче“, което е вид акула. То също жили с отровни шипове. Ако акулата нападне, нейните остри израстъци могат да пробият водолазен костюм, казват препатили. Рибарите също рискуват да получат наранявания, когато я хващат в мрежите си заедно с други риби. В резултат на убождане в организма на пострадалия може да започнат възпалителни процеси, отоци и повишаване на температурата.

Контактът с медузите аурелия и корнерот също е опасен поради жилещите клетки в техните пипала. При ужилване се получават рани като от изгаряния и това е особено опасно за очите. Друг опасен обитател на Черно море е скатът, наричан още морска котка. Според стари морски вълци той не напада първи, но ако бъде раздразнен, например при опит да бъде хванат за опашката, ще нанесе с костния си шип удар, който може да бъде крайно болезнен. Известни са случаи, в които морската котка е пробивала ботуши на рибари, които са имали глупостта да я притесняват. Морският скорпион (морски таралеж) също има отровни шипове и бодилчета. Ако човек се надене на тях, получава язви, които не зарастват дълго време.

Зарази тръгнаха от кърлежи и комари, съобщиха междувременно от Националния център по заразни и паразитни болести. Само през последната седмица са регистрирани 13 случая на лаймска борелиоза, известна повече като лаймска болест. С нея хората се инфектират след ухапване от членестоногото, когато хоботът му остане в човешкото тяло. От началото на годината в страната има общо 103 случая, които са потвърдени лабораторно. За същия период през изминалата година са регистрирани 153 случая.

Ако се диагностицира навреме, лаймската болест е напълно лечима. Когато обаче откриването й закъснее, тя може да порази редица органи и системи в човешкото тяло. Най-тежко тя засяга кожата, ставите и дори сърцето. Нарастват случаите и на инфектирани с марсилска треска от заразени комари. За последната седмица в страната са регистрирани 9 такива случая, а през предишната са били с 3 по-малко. За тази година към момента са съобщени и потвърдени лабораторно 44 случая. Един случай на туларемия след консумация на заразено животно, ухапано от плъх, са регистрирали инфекционистите също през миналата седмица. Към момента той не е потвърден, очаква се да излязат резултатите от серологичните проби. От началото на годината към момента е имало общо 2 такива случая, които обаче са потвърдени.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ