Бедна ви е фантазията в колко страни може да отиде българинът още днес, без да му искат виза

паспорт

Българите могат да посещават без визи 168 страни в света. Това показват данните от индекса на паспортите, който е съставен от швейцарската консултантска компания Henley & Partners, цитирани от Нова телевизия.

България е на престижното 19 място, като сме загубили една позиция спрямо миналата 2018 г. По този показател ние изпреварваме повечето наши балкански съседи. Сърбия е на 41 място. Нейният паспорт дава свободен достъп до 131 държави по света.

Черна гора и Албания са с приблизително еднакви резултати – съответно 47 и 52 място. Те могат да посещават без виза 122 и 113 страни. Веднага след Албания се нарежда Турция. Нейният паспорт е класиран на 53 място и дава право за свободен достъп до 110 страни. Последна от балканските страни е Косово на 100-то място.

България е изпреварена само от Гърция, която е на 6 място, а нейният паспорт дава правото на посещение без виза на 183 държави. Румъния е до нас, на 18-то място.

Първото място в класацията се поделя от Япония и Сингапур. Техните граждани могат да посещават без виза 189 държави. Германия, Финландия и Южна Корея са втори със 187 страни. Трети са Дания, Италия и Люксембург със 186 страни. Последното място е за Афганистан. Неговият паспорт позволява да се ходи без виза само в 25 държави.

От бившите съветски републики, чиито граждани посещават България като туристическа дестинация, най-напред е Украйна. Страната е класирана на 44 място със 126 страни. Следващата е Русия на 51 позиция – 116 страни без виза, а Беларус е на 69 място с 75 страни.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ