ВМРО алармира: Връщаме се към едни други години, когато партиите бяха командвани от олигарси и чужденци

юлиан ангелов

Ние от ВМРО винаги сме били на мнението, че субсидиите за партиите трябва да бъдат намалени. В предния парламент сме правили подложения в тази посока, но така, че да има оптимален размер на субсидиите. Това означава да бъдат покрити основните разходи на партиите, а обществото да не се дразни, че партиите получават много пари. Затова подкрепихме предложението за 1 лв. на глас на първо четене, като се надявахме между двете четения партиите да постигнат компромис и намерят решение за реалния начин как да бъдат финансирани, че да не бъдат зависими.

Това заяви Юлиан Ангелов, народен представител и организационен секретар на ВМРО, в ефира на ТВ Европа.

Опасенията на ВМРО са, че при субсидия в размер на 1 лев на глас, особено за по-малките партии, излиза, че няма да има почти никакво държавно финансиране. Това означава България да се върне назад, в едни други години, когато бизнесът, а също и чужди държави и организации финансираха политическите партии, коментира Ангелов.

Той е категоричен:

Ние от ВМРО не искаме българските партии да бъдат зависими от бизнесмени, от други държави или от чуждестранни фондации.

Юлиан Ангелов предупреди:

Това е опасно за страната. Помните предложенията, които се подкрепиха, в Закона за вероизповеданията, които бяха подкрепени именно с тази цел – българските вероизповедания да не зависят от чужди държави, а само от България, за да може националният интерес да бъде защитен.

Той даде пример и с предстоящите след няколко месеца местни избори. С така променения закон за държавната субсидия партиите ще търсят бизнеса за финансиране за предизборната кампания, а това означава, че всяка една община в България ще бъде зависима от съответни бизнес кръгове.

От думите му стана ясно, че депутатите от ВМРО в зала не са подкрепили на второ четене предложението за 1 лв. на глас. Те са имали конкретни предложения – за 6 лв. на глас и таван за размера, които обаче не са приети.

Юлиан Ангелов, че с приетите промени всъщност партиите могат да получават пари единствено от държавата и физически лица – както е било и по стария закон.

Той все пак изрази надежда, че ще има разумно решение след консултации с партиите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ