Корнелия Нинова обяви нова война на ГЕРБ, този път в Шумен! Щяла да ги събори с… водата

корнелия нинова

„Изпълнителното бюро заседава в различни области в страната. Днес сме в Шумен, утре във Варна. Целта е на място, с всяко общинско ръководство, да направим „паспорт” на всяка община с откритите въпроси, проблемите пред хората и възможните решения на тези проблеми, готвейки платформите си за местните избори. Целта ни е също да обсъдим възможни партньорства, кандидати за кметове и да се подготвим за предстоящите избори.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в град Шумен.

Тя изтъкна, че на Европейските избори в Шумен разликата на БСП с ГЕРБ е само 188 гласа. „Това ни дава увереност да мислим, че можем да направим пробив тук и да спечелим изборите. Още повече, че Шумен се управлява изключително лошо”, добави председателят на левицата. Тя посочи, че в Шумен се ползва най-скъпата вода, без пречиствателна станция, с мрежа, която е в ужасно състояние и без конкретно решение на този въпрос. Нинова коментира, че в града е изключително лоша инфраструктурата, много голяма е тревогата  и в Шумен, както и на други места в България, за болниците.

„В Шумен ни споделиха за тежкото състояние на болниците, липсата на лекари, затварянето на отделения, невъзможността на хората да получат навременна помощ. Държавната болница в Шумен е почти пред фалит. Това става национална пандемия – в Ямбол и Сливен проблемите бяха същите. Здравеопазването става тема номер 1 на страната, особено общинското и областното. Ние имаме конкретните си предложение и на национално ниво, и по места, но на първо време е изключително важно държавата да поеме грижата за общинските и областните болници”, коментира още Нинова.

„Ние настояваме да започнем политически разговор за местното самоуправление и местната власт. Ще дойдат и тези избори, ще заминат, без истински политически разговор за местното самоуправление и местната власт. Потопени само в скандали, в жълти новини, ще пропуснем разговора за политика. Ето защо, възнамеряваме от „БСП за България” другата седмица да внесем промени в закона за местното самоуправление и местната администрация”, заяви Нинова. По думите й в последните години държавата постоянно прехвърля на общините правомощия, отказва се от своите грижи за общините и населението в тях, без тези правомощия да са финансово обезпечени. „Държавата прехвърля правомощия на общините, но те нямат субсидия или не им се дава бюджет за да изпълняват тези правомощия. „Тези промени, които ще внесем, ще гарантират, че когато държавата дава правомощия на общината, то ще бъде финансово обезпечено. Второто ни предложение – по-малките общини не могат да кандидатстват по сериозни проекти. Ще предложим две или три общини да могат да се обединяват, когато имат граничен, голям проект, който засяга няколко общини, за да може по-лесно да се преодолеят условията по кандидатстване, да се получава финансиране и да се реализират проектите”, каза още Нинова.

„Вярвам, че днес ще постигнем консолидация вътрешнопартийно в Шумен, ще излезем единни, на конференцията ще имаме добър кандидат за кмет. Структурите ни тук и в областта са във висока степен готови за изборите. Обръщаме се и към други политически партии, НПО, граждански сдружения за смяна на модела. Държавният модел на управление е пренесен на общинско ниво. Това са феодални владения, където от години са се окопали ГЕРБ. Този модел може да започне да се променя на местните избори”, заключи Нинова.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ