Такава чистка ГЕРБ не е правил никога! Ето кои знакови лица Борисов изхвърля с мотива „Цецовист“

бойко борисов, цветан цветанов

Чистката в ГЕРБ е в ход. На мушката вече са „цветановите” хора. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призна, че Етичната комисия на ГЕРБ се захваща по сигнали със Сандански и Банско, където  кметове на ГЕРБ са от т.нар. „кръг Цветанов”.

В Сандански дерибейства Кирил Котев, който изплува в скандала с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Синът на бивш митничар от ГКПП „Кулата” Манолев подаде оставка след разкрития за далавера с изграждането на къща за гости с европейски пари. Бившия депутат и съветник на Бойко Борисов Яне Янев твърди, че двамата незаконно са прокарали водопровод с минерална вода до имотите си, които се намират в парка на града.

Георги Икономов, кметът на Банско, пък ще бъде проверяван дали не си е построил къща за гости в управлявания от него курортен град. Става дума за триетажната къща от 2018 година. Самият Икономов твърди, че не знае нищо за готвената проверка. Назад във времето Цветанов беше чест гост в Банско и демонстрираше близост с Икономов при всеки удобен случай.

Пловдив също се тресе. Областен координатор на ГЕРБ е кметът на града Иван Тотев. Той е нарочен и не без основание за близък до Цветан Цветанов. Борисов от доста време демонстративно се държи доста хладно с градоначалникът на Пловдив, което подхранва сериозни съмнения дали премиерът ще му се довери отново на местните избори наесен. Около Тотев скандали през годините има много.  Самият Тотев явно е недолюбван и в част от структурата на ГЕРБ в Пловдив. Упорито се твърди, че неговият конкурент и фаворит на Борисов – Зико, също здраво му подлива вода. Според коментарите без подкрепата на Цветанов Тотев не само няма да получи партийното доверие на ГЕРБ, но и много вероятно ще се сдобие с една камара обвинения.

От години в Пловдив се говори за явната вражда между Зико и Тотев. До момента Цветанов успяваше да защити своето протеже, но след детронирането му, нещата очевидно се накланят в полза на лагера на Бойко Борисов. Не е ясно обаче дали тази ситуация няма да разцепи ГЕРБ в Пловдив. Напълно възможно е кръгът „Цветанов” в Пловдив да опита партизанска война и да работи негласно срещу ГЕРБ и Зико.

Кметът на Враца Калин Каменов също е влязъл в полезрението на комисията, която ще търси врагът с партиен билет. Цветанов му е кум, което автоматично го поставя в групата на подозираните за участници в кръга „Цветанов” хора. В момента ситуацията в ГЕРБ е такава, че който е в подобна орбита е считан за враг. Чистките тепърва предстоят. Според средите на ГЕРБ във Враца има голяма доза вероятност Каменов да не бъде номиниран за кандидат за кмет на есен.

Предстои чистка и сред общинските съветници.

Според коментарите за партийните процеси в ГЕРБ всички хора, близки до Цветанов ще бъда отразяни и за листите. Така например в София Председателят на СОС – Елен Герджиков и бившият председател на СОС – Андрей Иванов са считани за отстранени от листата. Упорито се говори, че и други знакови общински съветници ще бъдат махнати.

Разчистването ще бъде извършено в края на август и началото на септември, за да нямат време засегнатите да окажат съпротива. В същото време Борисов смята да разчисти и хора от собствения си антураж, за които е ясно, че вече повече му вредят, отколкото помагат. Поради това вече било дадено нареждане да се търсят нови лица, които да заместят стари муцуни, прекарали във властта над 10г.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ