20-годишният хакер, арестуван във връзка с безпрецедентната кибератака срещу системите на Националната агенция за приходите (НАП), участва преди две години в „Господари на ефира“.

През 2017 г., още като ученик, Кристиян е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Случаят тогава придоби голяма медийна публичност, като даже от ведомството поканиха младежа да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

Той е бил ученик в Търговската гимназия в Пловдив, както сам споделя в репортажа.

Сега хакерът работи в столична фирма, която се занимава с тестване на безопасността на компютърни системи. Бил е задържан на работното си място.

Няма криминално досие. Продължава изясняването на подробности около атаката срещу НАП, включително дали зад нея стои цял екип от хакери и дали им е помогнал вътрешен човек.

Преди две години Кристиян разказа пред „Господари на ефира“, че се занимава с т. нар. pen tasting или киберсигурност, като в свой личен проект решил да провери дали личните данни, с които работи министерството, са защитени. Според младежа, „всеки човек, който има елементарни познания по програмиране или киберсигурност“ би могъл да пробие сайта на МОН, както е направил той и то в рамките на 1-2 часа.