Българските лекари са гениални: Първа едновременна операция на сърце и тумор у нас

Болница

73-годишен пациент с аневризма на коремната аорта, засегнати съдове на сърцето и тумор в червата е бил опериран в болница „Св. Екатерина“ от два екипа – на болницата и от ВМА. Toва предаде БНТ.

Проф. Георги Начев, изпълнителен директор на болница „Света Екатерина“: Принципно би трябвало да се започне със сърцето, но имаше голям риск от разпространение на злокачественото образование. Ако бяхме се заели първо с тумора, щеше да има сраствания, които са опасни за сърцето. Затова решихме, че едновременна операция е най-доброто.

Според проф. Начев това е първият случай, описан в България на извършване на подобна операция.

Гостуващият екип на ВМА обаче няма да бъде заплатен, тъй като според правилата на Здравната каса може да се изплати само една от клиничните пътеки. В случая това е сърдечната, тъй като пациентът е лекуван в болница „Св. Екатерина“.

Проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА: Едновременните операции не са регламентирани, а модерният подход е комплексното лечение. Това трябва да се регламентира, защото болниците остават ощетени.

Проф. Начев съобщи, че е писал до директора на Здравната каса в този случай да се изплати и втората пътека и е получил обещания това да стане.

Проф. Владов съобщи, че от септември ще бъдат подновени чернодробните трансплантации във ВМА след направения ремонт на операционните зали на клиниката.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ