Спецпрокурори: Обвинени от ТАД груп са давали данни от НАП на „Биволъ“

Заснемане

Поискали сме делото за мярката за неотклонение срещу шефа на „ТАД Груп” Иван Тодоров да бъде разгледано при закрити врати. Касае се за данни, свързани с националната сигурност на България. Това обясни пред журналисти преди заседанието на съда прокурор Евгения Станкова, завеждащ отдел „Антитероризъм“ в СП.

„Собственикът на „ТАД Груп” не е съдействал по никакъв начин на разследването, не е предоставил паролите, с които да се разшифроват компютърните конфигурации, които са конфискувани при обиските.

Иззети са множество компютърни конфигурации, мобилни телефони, сървъри. Събраните доказателства могат да бъдат анализирани и са отразени в съответни експертни справки. Свидетели дават показания, че целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани”, уточни тя.

Разпитани са и служители на НАП. От тези разпити стана ясно, че са копирани данните на над 5,1 млн. граждани – ЕГН-та комбинации от цифри, рег. номера на автомобили. Тези данни са копирани и предоставяни на различни сайтове от лицата, които са обвинени в съучастие”, добави прокурор Станкова.

От думите й стана ясно още, че 2 седмици преди атаката и задържането на първия заподозрян, има данни, че данните са предоставени на сайта Биволъ.

„Има данни за скри чат между един от обвинените и един от собствениците на „Биволъ“. Копираните данни са били предоставени на собственика на сайта”, заяви тя.

„От разпитите на служителите на „ТАД Груп” става ясно, че са търсени избирателно фирми, т.е. има определена насоченост към фирмите, чиито данни да бъдат копирани.

Целта на цялата тази дейност е била да бъде създадена някаква социална нестабилност. Това е насочено срещу действащата в момента политическа система, управление.

Установи се, че това е дейност, насочена срещу населението, да се всее нестабилност, да се дестабилизира политическата обстановка в страната.

Налице е и разстройване дейността на НАП. Всички служители в агенцията са изключително притеснени. Към тях са насочени изключително много жалби и заявки. Дейността на НАП е изключително затруднена към момента.

Въпросните данни, източени от НАП, са излезли извън пределите на страната.“Имаме доказателства, че изтеклите данни са разпращани и до Би Би Си и Ройтерс. Създава се заплаха и за националната сигурност“, каза още спецпрокурорът.

Прокурор Станкова каза още, че е било осъществено и посегателство върху сървъра на поливни системи, които са пред НС. „Имало е желание при преминаване на гости на парламента, да се задейства поливната система, която да създаде затруднения“, уточни тя.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ