Пазарджишки кметове декларират, че няма да допуснат умъртвяване на домашните прасета

789

В декларация кметовете на 31 пазарджишки села заявяват, че няма да допуснат принудително избиване на домашни прасета след 2-ри август, когато е крайният срок за ликвидирането на животните. В момента в населените места тече подписка, в която се настоява за отмяна на заповедта на земеделския министър.

Кметът на Хаджиево Андон Андонов е категоричен, че екипите за принудително умъртвяване на прасетата ще срещнат сериозната съпротива на хората:

„Приготвил съм пушките, взел съм ключа от камбанарията. Няма да пускам сирената, защото ще направя беля. Това е абсолютно сериозно“.

Позицията на кметовете на селата Юнаците и Дубровница – Стоян Кузев и Гурко Митев:

„31 кмета сме единодушни заедно с кмета на община Пазарджик“.

„Няма огнище в Пазарджик. Не може да се взимат такива превантивни мерки – дай да ги изтрепеме. Ами ако има, не дай Боже, чума по хората? Да изтрепем здравите? Кого да защитим?“.

За утре се планира протест в Пазарджик, на който ще присъстват стопани от цялата община:

„Правим подписка от жителите на всички села, ние се подписахме. На 2-ри август – общински митинг на „Тортата“ от 17.00 часа, за да изкажем нашето несъгласие с тази прибързана мярка“.

Министърът на земеделието Десислава Танева ще се срещне с кметовете. Срещата е планирана за 16 часа и ще бъде закрита за медиите. На нея ще се търси компромисен вариант за разрешаване на конфликтната ситуация.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ