Трансплантираха успешно във Виена бял дроб на 28-годишната Илияна

Image_7594498_126

Трансплантацията е по линия на Евротрансплант и е първата след двугодишно прекъсване на споразумението между България и виенската болница

28-годишната Илияна Христова от Варна е била успешно трансплантирана на 30 юли във Виенската университетска болница и вече се възстановява. За това съобщи късно снощи майка й – Галина Христова в профила си във фейсбук. Момичето страдаше от муковисцидоза и години наред чакаше да получи нов бял дроб.

Това е първата трансплантация на български пациент във Виена по линия на Евротрансплант след двугодишно прекъсване на споразумението между двете страна. То бе възобновено на 25 януари тази година.

Екипът, дал шансът за нов живот на Илияна, е ръководен от д-р Хосе Матила, трансплантирал повече от българските пациенти, преминали успешно белодробна трансплантация, казаха от Националната пациентска организация у нас.

Илияна бе офицално включена в активната листа на Евротрансплант на 10 май тази година и чака едва два месеца за своите нови дробове. В рамките на месец юли обаче България също предостави два бели дроба по линия на на донорската мрежа и резултатът не закъсняха.

През следващите три месеца на Илияна ѝ предстои рехабилитация и възстановяване, след което всеки месец ще трябва да се явява на контролни прегледи във Виенската многопрофилна болница. Паралелно с това ще бъде проследявана и в Клиниката по пневмология и фтизиатрия във ВМА.

„ Искам да благодаря на всички дарители, защото това е чудо благодарение на тях. Както и на моя донор и неговото семейство за благородния жест. За тях това означава загуба на близък човек, но за други хора и за това е шанс за нов живот. Много благодаря!”, сподели във видеоклип в личния си профил във фейсбук самата Илияна след операцията.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ