Ако видите дете на пътя, не излизайте от колата и веднага се обадете в полицията (Снимки)

Rude man driving his car and arguing a lot

В последно време зачестиха случаите на разбойничества по пътищата. Но ако в „мътните“ 90-е години на миналия век колите бяха просто спирани, то сега схемите на бандитите са доста добре обмислени.

Новата измама е манекен на човек на пътя, който ви принуждава да спрете. Ако видите такова нещо, не бързайте да го играете спасител – звънете в полицията.

Нека с това да се занимават хората, които са подготвени за това.

Реален случай

Жената е пътувала по шосе, било е вечер. Ставало е тъмно. Тя пък е искала да стигне у дома преди да се стъмни напълно. Затова тя давала малко повече газ. Изведнъж пред нея на пътя изскочило нещо странно. Приближавайки се по-близо, жената видяла дете. То лежало по корем и не издавало никакви признаци на живот.

Резки спирачки, свистене на гуми, за малко детето да се окаже под гумите. Спирайки колата си, жената веднага изскочила от нея и хукнала към детето. Но какво да види? То било кукла. Тогава тя с периферийното си зрение видяла как от храстите наблизо към нея започнали да се приближават двама мъже. Тя веднага съобразила за какво става дума. Бързо скочила в колата си и „газ до ламарината“. Вече движейки се, жената набрала полицията.

По-късно в участъка младежите обяснили, че „просто искали да се пошегуват“. А можете ли да си представите в каква плачла щеше да се превърне играчката, ако жената не бе успяла навреме да скочи обратно в колата си.

Манекен на въдица

Друга нова измама на бандитите на пътя е манекенът на въдица. Пътувате си по шосето, а пред вас до канавката седи детенце. Седи си тихо. Не се движи, а след това изведнъж ви се хвърля под колелата. Хубава измама, нали? Естествено, вие спирате, за да видите какво точно се е случило.

Вашата „жертва“ до тогава вече с крита зад другата канавка, като е издърпана с въдица. Вие се опитвате да намерите детето, вървите напред-назад, обхваща ви паника. След това вариантите за развой на ситуацията са няколко, но всичките са плачевни за вас.

Подставен свидетел

Ако бандитите просто искат да вземат нещо от вашата кола, то те просто тихо и незабелязано ще ви ограбят. Обикновено в този момент, когато вие излизате да погледнете какво сте блъснали, до колата се приближава крадецът и хваща първото, което види – чанта, портфейл.

Вие се нервирате някъде навън, а нещата ви вече ги няма. В повечето случаи обаче бандитите искат да получат от вас повече, защото все пак те са ви дебнели на пътя доста дълго време.

В този момент, когато вие излизате и оглеждате, изотзад се приближава кола. От нея излизат хора и казват, че те имат видеорегистратор и всичко е записано на него. Предлагат ви да се откупите, иначе ще загазите – блъснали сте човек и така нататък.

Вие изпадате в шок, не знаете какво да правите, а вас ви натискат от всички страни. Тези хора могат да обработват и плашат доста добре, бъдете сигурни. Във всеки случай, те така лесно няма да ви оставят, а на вас само ви трябваше да не излизате от колата.

Правилата при следната ситуация

Разбираемо е, че не може да не се реагира по никакъв начин на детето на пътя. Главното е, не спирайте и не излизайте от колата. Позвънете в полицията и опишете вашето местоположение.

На мястото ще пристигне полицейски екип и ще се справи със ситуацията. Може да направите снимка на детето, да го запишете с видеорегистратора си (ако имате такъв), за да не ви обвинят в лъжлив сигнал. Още повече трябва да се опасявате от такива ситуации, когато в колата сте сам.

Повярвайте, бандитите не действат хаотично. Те внимателно подбират своите жертви. Най-вероятно по-рано на пътя някой ви е задминал, те са видели, че вие сте сам – лесна мишена.

Колкото и да сте се изплашили, не спирайте.

Естествено, има случаи всякакви. Понякога (все пак наистина много рядко) детето наистина може да е в беда. Извикайте полицията, дайте възможност на професионалистите да си свършат работата.

Помнете основната задача на престъпниците е да ви спрат, за да получат достъп до колата ви. Не им давайте такава възможност. Докато вие сте на скорост, вие сте в относителна безопасност.

Капаните на бандитите са много, но с детските манекени тя е най-измислена. Малцина устояват на желанието да не спрат и да помогнат. Не давайте на престъпниците повод да продължават със своето дело.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ