Жорж Ганчев е починал след 10 дни в кома, разкриха последните му думи

980x551_1566198040

Големият политик и общественик Жорж Ганчев е починал след 10 дни в състояние на кома, при което цялото му тяло е блокирало. Това разкри в ексклузивно интервю пред колегите от агенция ПИК неговият приятел Кольо Парамов. Двамата бяха кандидати за президент и вицепрезидент на изборите през 2016 година. Парамов говори за работата с Жорж Ганчев, спомените за него и пропуснатите ползи за България от недооценяването му като политик.

Интервю на Асен РАШКОВ

– Г-н Парамов, днес от този свят си отиде Жорж Ганчев. Вие работихте заедно по време на президентските избори през 2016 година. Как ще го запомните?

– Жорж 10 дни беше в тежка кома. Изходът е неприятен – той след 10 дни трябваше да навърши 80 години. Преди месец и половина, когато се видяхме, говорихме как ще отпразнуваме неговата 80-годишнина.

Беше тежко състоянието му със сърцето. През последните 10 дни, изпадайки в кома, той блокира целият.

За жалост, това е краят.

– Какво излиза на преден план в съзнанието Ви, когато чуете името на Жорж Ганчев?

– За мен той е един уникален българин. Правейки ретроспекция на неговия живот и на него – от 21-годишен до днес, от отиването му в Лондон, в установяването му като един от елитните спортисти в света, от възлагането му да поведе кралския английски национален отбор по фехтовка, от отиването му в Америка, от установяването му там като човек на елитните филмови и други звезди, може да кажем, че той е уникален човек, успял да извърви целия този път в това сложно време.

Много малко хора могат да претендират за тази възходяща права на развитието на личността – като ерудит, като възпитание, като култура, като утвърдени навици на западноевропейската и американската култура. За нас този порядък не беше понятен, когато 90-а година той се върна тук.

– Вие заедно бяхте кандидати за президент и вицепрезидент на последните избори. Как се работи с Жорж Ганчев?

– Ерудицията на този човек не беше оценена. Аз го познавах добре, но много по-добре го опознах, когато започнахме да работим заедно. Работихме денонощно в рамките на 6 месеца. Представях си нещата в по-друг план. Не бях очаквал толкова комплексна и завършена личност от гледна точка на подготовка и на политическа ерудиция. Бях малко изненадан, защото на 76-годишна възраст той имаше феноменална памет, тотална стиковка като политически ердуит на факти, събития, имена, личности, моделиране на процеса за висшата политика.

Това е един стил, от който България само е загубила. Представете си един такъв човек начело на държавата – с неговия мащаб, с неговата възможност, с неговата култура, с неговите познания. Това би ни отличавало коренно различно в друг план, за разлика от това, което определено имахме.

– Загуби ли България от това, че Жорж Ганчев не беше избран за президент?

– Истина е тази, че българите в този преход не успяхме да установим силните политически личности. Не само Жорж Ганчев, но и още няколко личности, които можеха да изиграят положителна роля в развитието на България по време на прехода. Те не успяха, защото не бяха разбрани и оценени.

Само може да съжаляваме, защото един такъв размах и един такъв стил, като този на Жорж Ганчев, би променил много държавата. Представете си само за миг през 2002 година вместо Георги Първанов, Жорж Ганчев да беше избран за президент. България коренно различно би поела по стремежа на развитие по западноевропейско направление и по връзките със западноевропейската култура, за разлика от тези пропилени 10 години, когато ние се занимавахме с разни индулгенции, с първичното ниво, с интригите със Станишев, със заяжданията на Румен Петков и компания.

Всичко това ни връща към онези начални 1300 години, вместо да ни прати в онази западноцивилизационна линия, която да ни покаже, че България е имала водещи личности и то в суперефектен план.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ