Страховито: Излъчиха наследника на Митьо Очите (Снимки)

Димитър Желязков - Митьо Очите

В семейния бизнес смело е нагазил зетят на Димитър Желязков – Митьо Очите. Следвайки утвърдената семейна традиция, 30-годишният Велислав Попов, от когото голямата дъщерята на Очите Станислава има дете, насочва своите усилия към сферата на сигурността.

Превъплъщението на Попов в охранителен бос става факт в началото на май тази година. Соченият за пръв помощник на несебърския Ал Капоне регистрира фирма „К 1 Секюрити“, пише столичен ежедневник. От документите става ясно, че предметът й на дейност е лична охрана на физически лица, инкасо и осигуряване на сигурността в питейни заведения, дискотеки и игрални зали в района на Несебър и Слънчев бряг.

До старта на бизнеса зетят на Очите вече е натрупал солиден опит при осигуряване на сигурността. Дълги години Велислав работи като организатор охрана в скандалната „Аркус сигурност Бургас“. За дружеството прокурори и хора от подземния свят по Южното Черноморие твърдят, че се контролира от несебърския Ал Капоне. Официално Димитър Желязков няма акции във фирмата, а се води на работа като мениджър, отговарящ за набирането на клиенти. Голяма част от акциите се държат от гардове на Очите, а дялове имат и хора, свързвани със Златко Баретата. До скоро съдружник в „Аркус сигурност Бургас“ бе и общинският съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев, но след обвиненията, че е подпомогнал бягството в Турция на Очите, социалистът се оттегли.

Като организатор охрана в Аркус Велислав Попов на практика е дясна ръка на своя тъст, твърдят хора от подземния свят. В задълженията му влиза и личната безопасност на Митьо Очите. В тази си роля Попов придружава тъста си при престрелката с хора на Божо Кравата в ресторант „4 you“. При последвалото дело в спецсъда Велислав бе разпитан и подробно обясни, че „Бате Митко“ (Димитър Желязков) не е провокирал гардовете на Кравата, а само се е разхождал в компанията на десетки яки момчета из Слънчев бряг.

Бруталният екшън в ресторант „4 you“, разиграл се пред очите на стотици туристи, за пореден път насочи вниманието на прокуратурата към Митьо Очите. След усилено разследване Желязков бе обвинен за ръководител на престъпна група за рекет, в която участва и дъщеря му Станислава. Така на практика освен малката щерка Ивелина, която току-що завърши средно образование, единственият във фамилията без проблеми със закона е зетят Велислав.

В същия момент прокурори и данъчни започнаха проверка и в самата „Аркус сигурност Бургас“. Повод са съмнения за черно счетоводство и укриване на данъци. Самото дружество е почти пълен монополист в Несебър и Слънчев бряг. Негови гардове охраняват голяма част от хотелите и хитовите заведения в курорта. Консултираната от Митьо Очите фирма печели и поръчки с различни държавни институции, включително Агенция „Митници“. Криминалисти подозират, че договорите на Слънчака далеч не са само доброволни, а става дума за плащане на своеобразна „такса спокойствие“.

Няколко подобни случая са споменати и в новия обвинителен акт срещу бандата на Димитър Желязков и дъщеря му.

Заради проблемите с „Аркус“ хора от Несебър подозират, че Очите постепенно може да свие дейността й. Местните подозират, че част от сладките и доходоносни договори за охрана можело да се прехвърлят към новата фирма на зетя на несебърския Ал Капоне.

Макар и без повдигнати обвинения, зетят на Очите също има пререкания с властите. Спорът му с МВР е от времената, когато Велислав Попов все още е организатор охрана в „Аркус сигурност Бургас“ в Слънчев бряг. В края на 2017 г. от дружеството подават заявления на Попов да бъде издадено разрешение да притежава и носи оръжие във връзка със заемания от него пост. Приложени са и документи, че той е неосъждан, няма разследвания срещу него и е завършил курс за боравене с пистолет. Макар бумагите да са изрядни, шефът на полицията в Несебър отказва да даде разрешение на Велислав да се сдобие с оръжие. Формалният повод е, че постът му на шеф, а не редови гард не предполага да има нужда от пистолет.

Зетят на Митьо Очите обжалва отказа и с решение Административният съд в Бургас задължава МВР да му даде разрешение за носене на оръжие.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ