Разсмяха София! Да България и ДСБ уж са коалиция, а си избиват зъбките за власт! За тези и балотаж няма да има

1

Отношенията между двата основни съюзника в „Демократична България“ – Да, България и ДСБ са на точката на замръзване, научи 7DniBulgaria.bg.

Причината е прозаична – неразбирателство за избираемите места в листата за общински съветници. Ламтежът за тях е голям, а т.нар. сигурни места не са повече от 7-8. Това е довело до крамоли в иначе уж демократичния сбор.

Така напимер ДСБ се напъва да оглави листата, но Да, България ги сюрпризирали с кандидатурата на Методи Лалов. Той обаче май няма да успее да прекрати мандата си навреме като магистрат, което е пречка да влезе като кандидат в партийна листа. Разправията става още по-голяма за следващите места, тъй като трябва да се разпределят между хората на Христо Иванов, ДСБ и „Зелено движение“, което на всичкото отгоре още няма регистрация в съда.

От друга страна в ДСБ тече братоубийствена война пак заради местата в листата. Близки до партията твърдят, че ген. Атанас Атанасов се кани да отстрани сегашната общинска съветничка Марта Георгиева. Тя е изпаднала в немилост, тъй като заради подкрепата и за Десислава Иванчева и „Спаси София“, сега ДСБ има в тяхно лице конкурент за един и същ електорат.

Не е розово положението и на Вили Лилков, който е крайно недолюбван от Атанасов. Голяма е вероятността Лилков да не получи въобще място в листата.

Сегашният общински съветник от ДСБ Николай Толчев също е на път да изпадне от листата на Демократична България. Спорно остава бъдещето и на третия досегашен съветник от ДСБ – Иво Божков. Амбицията на ген. Атанасов била да ги разчисти всичките и да постави свои хора в СОС, с което да овладее изцяло софийската структура на ДСБ.

Зелените пък поискали три избираеми места, въпреки че гласовете им в София не стигат и за един мандат (около 2-3 хил. гласа, а квотата за един съветник е 6100 гласа).

Същевременно в социалните мрежи тръгнаха жестоки спорове между членове и симпатизанти на „Демократична България“ и групата около „Спаси София“. Разменят се взаимни обвинения за разделяне на гласове. Според ДП канидатурата на розовите „Спаси София“ за кмет (б.р. Борис Бонев) целяла откъсване на гласове от дясното в помощ на ГЕРБ и Йорданка Фандъкова. Също така май се оказва, че издигнатият от ХРисто Иванови  Радан Кънев кандидат за кмет Борислав Игнатов май е бил резервен вариант, но след фиаското на Методи Лалов с нерешените му дела, което му пречи да прекрати мандата си като съдия, нямало друг избор.

Интрига вътре в коалицията пък отстранила като кандидат за кмет на район „Средец“ Мария Ачкова, която в момента е кмет на района от ДСБ. Така кандидат щял да бъде даден не на ДСБ, а на Да, България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ