СКАНДАЛЪТ НА ДЕНЯ! Арестуваха български топ-журналист, разпитват негови авери за генерал Решетников

Полиция

Навръх 9 септември, рано сутринта в дома си е бил арестуван бившият главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов, съобщи за вестника съпругата му журналистката Дора Чичкова.

Журналистът, който сега е един от секретарите на Националното движение „Русофили“, е бил докаран в следствения арест с белезници, потвърдиха за „Дума“ очевидци. От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Домът на Борисови е бил обискиран, иззети са компютри и различни документи. Юрий Борисов е отведен от полицията за разпит в спецпрокурата. Преди дни той е имал сериозна сърдечна атака и не се чувства добре физически, разказа неговата съпруга.

„Дума“ не успя да се свърже с председателя на „Русофили“ Николай Малинов, нито с неговата съпруга. По неофициална информация в техните офиси и в дома им също се извършват обиски. Сутринта Малинов е трябвало да участва в предаване по бТВ, но не се е явил в студиото.

Пред „Дума“ зам.-председателят на НД „Русофили“ Владимир Чучуев разказа, че рано сутринта в специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били привикани още зам.-председателят на „Русофили“ Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

Социологът Живко Георгиев е бил привикан тази сутрин в Националното следствие на „Г.М. Димитров“, съобщи Епицентър.бг, цитирайки социолога.

Няколко часа е бил разпитван на извършено от него социологическо изследване.

Разследващите са се интересували дали върху данните от изследването не са оказали влияние Николай Малинов, председател на движение „Русофили“ и ген. Леонид Решетников, бивш шеф на информационно-аналитичното управление на външното разузнаване на Русия.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ