Докъде се докарахме? Продават 5 училища на търг, едно до София, друго ставало за…бензиностанция

училище

Пет бивши училища се продават в интернет сайтове. Имотите са основно в села и си търсят нови собственици, които да ги възстановят или да инвестират в тях. Цените започват от около 100 000 лв и достигат до над милион.

Имотите са основно в села и си търсят нови собственици, които да ги възстановят или да инвестират в тях. Собствениците им пък ги промотират с това, че могат да се ползват за старчески домове или цехове за шивачки, показа проверка на „Монитор“.

Най-скъп е парцелът, пуснат за продажба в девненското градче Суворово. За него се търсят 1 356 412 лв., като сумата е само първоначална цена, от която стартира търга за имота. Той е пуснат за продажба от частен съдебен изпълнител, а от обявата става ясно, че всеки желаещ да участва в наддаването може да направи това, ако внесе 10% от първоначалната цена по сметка на ЧСИ-то до 26-ти септември. Иначе самият имот в момента се ползва за пансион за настаняване и рехабилитация на възрастни хора и е частна собственост.

Заради дългове по ипотека обаче собствениците са на път да се разделят с бившето училище, което от години се ползва за хоспис за стари хора. Над милион търсят и собствениците на бивше школо в Търговище. То се намира в западната част на града и в интернет се рекламира като производствено или складово помещение. В обявата е посочено, че цената е 550 000 € и в нея влиза парцел от 29000 кв.м и сграда с РЗП – 3151 кв.м. Самото здание се оказва недовършено училище със 70 класни стаи, които явно никога няма да чуят първия звънец, тъй като имотът се предлага за промишлени цели. В обявата е посочено още, че парцелът се намира на магистрален път София-Варна, с лице към аутобана и е ограден с масивна метална ограда с височина 2.5 метра. В офертата е посочено още, че сградата и прилежащият парцел са „подходящи за търговски комплекс, за производствена сграда, училище, старчески дом, складова база, бензиностанция с хипермаркет и дори бежански център“.

ЧСИ е пуснал за продажба и старото училище в село Неделино, а цената от която започва търгът за него е 269 120 лв. Видно от снимките към обявата школото е необитаемо от години, но в класните стаи все още висят празни табели с избелели надписи „Детско творчество“. Имотът се състои от парцел от 7179 кв.м. и триетажната сграда на изоставеното училище, с която общината в Неделино е на път да се раздели заради дългове.

Сред пуснатите за продажба бивши школа има и едно, което се намира в софийското село Стъргел. Собственикът му го е пуснал за продажба в интернет и търси за него 100 000 евро. Училището е с квадратура от 4000 кв.м, на три етажа и е построено през 1950 г. в обявата е посочено, че сградата е почти завършена и е със сменени дограми и покрив.

Последното училище, което се продава в интернет се намира в монтанското село Благово, а цената му е 100 000 лв. Школото е построено през 1959 г. и е с квадратура от 1680 кв.м. в обявата е отбелязано още, че се отоплява с печка и камина.

Сградите, освободени при закриването или преобразуването на държавни и общински училища, могат да се използват само за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности по реда на Законите за държавната и общинска собственост и според подзаконовите актове по прилагането им. Според Закона за предучилищното и училищното образование общински и държавни училища, за които обаче в срок от две години няма обществена потребност за използването им за социални и хуманитарни дейности, могат да се използват и за друго, но при определени условия. Първото е да има положително становище на министъра на образованието и науката. Другото изисква населените места, в които са закритите училища, да са с население под 5000 души.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ