Вдигат пенсиите с поне 6% догодина

Бисер Петков

Пенсиите ще се увеличат най-малко с 6% от 1 юли 2020 г. “ Ръстът на средния осигурителен доход отчитан от НОИ дава основание да се завиши прогнозата, която е заложена в три годишната бюджетна рамка и нашите очаквания и нашите очаквания, без да мога да кажа конкретно число е, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли ще бъде по-висок от заложения и ще бъде над 6%“, обясни социалният министър Бисер Петков след блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. Той обаче уточни, че точният процент ще стане ясен по-късно.

При темпът на нарастване на минималната заплата в рамките на този управленски мандат има предвидимост и яснота, обясни още социалният министър. През следващата година тя трябва да 610 лв. „Синдикатите винаги искат по-висок ръст на минималните заплати, а работодателските организации смятат, че минималната заплата не трябва да нараства. Този дебат ще се води докато нямаме яснота върху факторите, от които зависи минималната заплата и начина, по които тя да се определя“, обясни още Петков.

Приемната закрила е мярка за закрила и има доста сериозно разпространение в страната. 2000 деца са настанени в приемни семейства. Трябва да се осигурят добри условия за работа и заплащане на приемните родители, защото този труд е специфичен и е 24 часа, обясни още Петков. Изказването му е по повод исканията на приемни родители от Националната асоциация за приемна грижа за въвеждане на специален договор за предоставяне на услугата „приемна грижа“ по Закона за социалните услуги. Те искат с договора да се регламентира трудът на приемните родители по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права. Те изпратиха писмо до социалният министър Бисер Петков.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ