„Ало, ало, има нередовен в ЦСКА!“

ЦСКА, Емблема

Във футбола се помнят не само големите успехи, но и огромните скандали. А случаят от 1994 година е хем голям успех, хем и огромен скандал. Става въпрос за победата на ЦСКА над Ювентус с 3:2 в мач за Купата на УЕФА, игран на този ден – 13 септември, точно преди 25 лета.

Пред екзалтираните си и верни фенове на „Армията” тимът, воден от треньора Божил Колев, поставя на колене „старата госпожа”. В състава на италианците блестят редица звезди – Виали, Дешан, Ферара, Раванели и младият Дел Пиеро. Треньор е Марчело Липи.

Петър Михтарски и Милен Радуканов са големите герои. Централният нападател забива два гола, а попадението на защитника е фамозно и неописуемо.

Радостта в червено обаче е помрачена. Заради неправомерно картотекиране на Петър Михтарски ЦСКА губи служебно с 0:3. Реваншът става протоколен, а в него Юве гази с 5:1 с пет гола на младия, но белокос Фабрицио Раванели.

За историята на скандала има две версии. Едната е, че български журналист, разбрал за нередовната картотека на Михтарски, звъни в Италия и натопява ЦСКА. Той е кореспондент на „Гадзета дело спорт” за България и се свързва със заместник-главния редактор Серджо ди Чезаре, за да го уведоми за случая. Серджо първо звъни в Ювентус, за да предупреди клуба и да го посъветва да вземе мерки. Чак след това публикува новината във вестника.

Другата версия е, че Серджо ди Чезаре е научил за проблема с Михтарски от представител на Ювентус. Служителят на италианския клуб помолил журналиста да се свърже със свои познат в България със задачата да провери дали новината отговаря на истината. Ди Чезаре звънни на българския си колега, който със свои канали в родната футболна федерация потвърдил голямата бомба – №9 от ЦСКА е нередовно картотекиран в УЕФА.

Ето какво казва Михтарски за случая:

„След края на световното първенство в Щатите ЦСКА ме покани и аз в ролята на свободен агент преминах в клуба. Не се и замислих. Не ми пукаше, че няколко години преди това съм бил в Левски. Какво от това, аз съм професионалист. А и феновете на ЦСКА си спомнят, че винаги и във всеки мач съм се раздавал до краен предел с червената фланелка.

Първо искам да уточня, че никой на този свят не може да ми отнеме двата ми гола и онова прекрасно попадение на Радуканов. Никой! Нито УЕФА, ФИФА, ФАФА и ФУФА.  Играхме отлично, аз бях в страхотна форма и скрихме топката на Ювентус, в чиито редици блестяха световноизвестни имена. Какво се случи ли? Аз нищо не знаех. Нищо. В ЦСКА си имаше международен отдел, Емил Данчев беше важна фигура в клуба. Преди мача ми казаха, че съм картотекиран и мога да играя. Хич не ми е минавало през ума какво ще се случи. Вие смятате ли, че ако имаше и най-малките съмнения, нямаше да ми кажат и щях да изляза на терена. То се разбра няколко дни по-късно. Научих новината от вестниците. Тръгнаха всякакви слухове – някой българин се обадил до Ювентус и подсказал, че съм нередовно картотекиран. Нямам представа и до ден-днешен кой какви ги е надробил”.

13 септември 1994, Купа УЕФА
ЦСКА – Ювентус 3:2
0:1 Порини (35), 1:1 Михтарски (43), 2:1 Радуканов (68), 2:2 Дел Пиеро (75), 3:2 Михтарски (80)
ЦСКА: Ненов, Мачев, Хр. Войнов, Радуканов, Кирилов, Ф. Филипов (71 –М. Горанов), М. П. Петков (65 – М. Зафиров), Ст. Стоилов, Михтарски,  В. Павлов,  Коилов. Треньор Божил Колев
Ювентус: Перуци, Ферара, Ярни, Торичели, Порини, Мароки, Ди Ливио,  Дешан,  Виали, Такинарди, Раванели (68 –  Дел Пиеро). Треньор Марчело Липи
Съдия: Курт Рьотлисбергер (Швейцария)
Стадион „Българска армия” – 15 000 зрители
Жълти картони: Ненов, Радуканов, Филипов (ЦСКА); Виали, Такинарди (Ювентус)

Източник: „БЛИЦ“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ