Равносметка в края на първия мандат на управление на един различен кмет

Ивайло Симеонов

–  Г-н Симеонов, в самия край сте на един изключително труден мандат като кмет на Община Елин Пелин. Станахте ли част от системата?

– Всъщност, искам да започна с една от максимите на шопа: „Как се вари шопската глава?“ – всички са я чували тази приказка. „Слага се една шопска глава в тенджерата и един камък отгоре и като уври камъка, шопската глава е готова.“ Ние сме много големи инати и това понякога е минус, а понякога е голям плюс. В случая с моята работа мисля, че е със знак плюс. Няма как да съм част от системата. Няма как, защото съм дошъл с друга цел, с друга мисия. И независимо от всички трудности, и най-вече благодарение на хората, които повярваха в мен, направихме възможни много от нещата, които ми се искаше да се случат, да бъдат факт. Ако съм напълно обективен наистина, първите две години бяха абсолютно жестоки от гледна точка на атаките от страна на опозицията.

По стар български обичай всички преди изборите се кълнат в това, как ще работят заедно и ще се изправят задружно, за да им се гласува доверие, да ги изберат, след това обаче всеки забравя какво е обещал и почва да си гони личния или партийния интерес. А суверенът е народа. Чрез вота тези хора са ни повярвали – на всички, които са в местния парламент и в общинска администрация, че същите ще направят всичко и ще се подобри качеството им на живот. Първата година работихме без официално одобрен бюджет, а политическите схеми и договорки, които целяха чрез ОИК да бъда премахнат от заеманата позиция на кмет, показаха колко всъщност другите сили искаха да работим заедно. Ние бяхме на пистата за състезание, трябваше да тичаме по нея, а не да пълзим. Тези вътрешни проблеми бяха като вериги на краката и ръцете ми, които спъваха работата на цялата институция. Как да изпълня пред гражданите това, за което съм дошъл?

Следващите две години бяха доста по-различни. Вече успях да сформирам екип, с добри професионалисти, опитващ се да задвижи една машина, която не е работила както трябва от доста време. Истината е, че с това, което имаме като ресурс, постигнахме много. От всеки един наличен лев, се опитаме да постигнем и да направим резултат на стойност лев и петдесет, дори два лева. Най-подходящият и най-пресният пример може би е болницата. Оставихме в бюджета миналата година 80 000 лв. за болницата, една немалка сума, но мога да кажа с чиста съвест – имах копче от балтон и се опитах да ушия палто. И в крайна сметка мисля, че успяхме и се справихме. Преборихме се и благодарение на фирмите, които виждат с колко много плам работим за промяна на средата. Една фирма ни направи дарение на изолацията, а друга фирма се включи с дарение на труда. Проблемът е, че като направиш нещо, всичко друго изпъква, а реално за последните 20 г. ремонти не са правени. Това беше и причината да оправим и тротоарите отпред, след това оградата, сега ще направим и паркинга, т.е. едно от най-големите средища за хората в община Елин Пелин ще придобие вид, който отговаря на изискванията на 21 век. Благодарение на добрата ни работа с д-р Мая Луканова подменихме легловата база, голяма част от оборудването и всъщност тази болница може да бъде за пример в цялата София област.

– Какво свършихте Вие и екипът Ви за последните четири години и по какво работите в момента?

– Свършихме много. Работихме здраво и вече виждаме резултатите. Започнахме да печелим проекти, каквито в общината не бяхме и предполагали, че може да спечелим. Установихме добър контакт с бизнеса, създадохме среда на комуникация. Привлякохме хората, които инвестират в общината, не само да развиват своя бизнес, но и да инвестират в хората, в подобряването на качеството на живот.

Мога да твърдя, че една от най-силните части на този мандат беше ориентирана към младите хора. Това, да дадем доста сериозни финансови помощи за трето дете и въобще за семейства с деца, създаването на благоприятна инфраструктура за отглеждането им, беше от изключителна важност. Почти всички училища, спортни съоръжения и места, където се събират младите, са реновирани.

Друг фокус на нашата работа бяха възрастните ни съграждани. С помощта на Общината бяха възстановени и обновени много пенсионерски клубове, където се провеждат редица социални и културни инициативи, екскурзии, обучения и творчески срещи.

Направихме много. С помощта на общината в последните три години се издадоха 14 нови книги. Направиха се нови алеи, велоалеи, площадки и лятна сцена в градския парк. Да подменим осветителната инфраструктура на общината бе една от най-големите битки, която бе спечелена и с помощта на разбирателството с общински съвет. Това ще промени много. В момента, в Елин Пелин сме в процес на изграждане на най-модерната в цяла България, а смея да твърдя и в югоизточна Европа, осветителна инфраструктура. Всеки един стълб има GPS, който постоянно предава информация към базата, за да знаеш къде, какво и как се случва. Има възможност да се пести голяма част от електроенергията, т.е. общината ще спести между 150 и 200 хиляди лева годишно от поддръжка. Осветяваме велоалеите между Елин Пелин и Мусачево, гара Елин Пелин и Нови хан. Сега започваме и алеята между Елин Пелин и гара Елин Пелин, изградихме и осветихме една чисто нова алея между Григорево и Елин Пелин с кътове за почивка. Сменени са повече от 10 хил. кв. м. тротоари, плочници, паважи са подменени.

Една от най-големите язви на общинското управление беше, че ние не разполагахме с никаква комунална техника. Вследствие на добрата комуникация с много кметове, не само в България, но и извън страната, виждам, че ако една община е успешна и като инфраструктура, и като управление, то комуналните дейности трябва да са концентрирани в общината. Тогава ефектът е много по-голям. Заварих общината с две ръждясали и почти неизползваеми коли. В момента разполагаме с един доста голям автопарк с машини за снегопочистване, почистване, миене, извозване, комбиниран багер, асфалтополагаща машина, машина за полагане на маркировка. Мога да кажа, с изключителна гордост, че ОП „БКД – Елин Пелин“ е рожбата на това управление и този мандат, а общинското предприятие като ефективност дава в пъти повече, отколкото ако наемем външни фирми. И вярвам, че с темповете, с които се развива, в бъдеще резултатите ще бъдат удивителни.

– Задавам въпрос, който неминуемо ще Ви бъде зададен в началото на предизборната кампания. За какво не остана време? Какво обещахте, поискахте, но не успяхте да свършите?

– Какво не успяхме да свършим ли? Много неща. Но не го казвам с толкова голяма болка, че не сме успели да ги направим. Факт е, че като заемаш една такава позиция, голяма част от предизвикателствата, които са пред теб, не са ти известни. Ти искаш да ги оправиш проблемите, защото като гражданин си видял какво трябва да подобриш, а в същото време, когато станеш кмет и видиш какви са инструментите, с които можеш да боравиш, разбираш, че голяма част от нещата, които искаш да промениш, не са в твоята юрисдикция, дори и не става въпрос толкова за средства. ВиК проблемите са едни от най-тежките проблеми на общината. Водопреносната мрежа е с етернитови тръби, които са поставяни преди 40 до 80 години. Те дефектират постоянно, а сдружението „Водоснабдяване и канализация“ София област е операторът, който има право да се разпорежда. Бих искал да подчертая факта, че Община Елин Пелин има само 6% дялово участие в дружеството „Водоснабдяване и канализация“. Всички очакват, че Общината е тази, която ще промени или ще реши този проблем. Направил съм всичко възможно, отишъл съм във всяко министерство, на всички възможни комисии, търсил съм всички налични опции, но за съжаление отговор няма. Обещанията на предишните управляващи на Общината много разочароваха хората, дадоха им надежда. Беше обявено спечелването на проект, забележете на стойност 1 млн. и двеста хиляди лева, само за проектиране, но не за изграждане на водопровод. Имаме окончателно решение на прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметна палата, които ясно и категорично казват, че става въпрос за злоупотреби. Злоупотреби на стойност един млн. и двеста хиляди лева – общински пари. Аз, с цялата си отговорност като новоизбран кмет, отказах да доплатя последната част на тази сума, защото за мен това беше ясна кражба. Противопоставих се, защото беше незаконно и нямаше как да го подкрепя. Разбира се политическите ми опоненти, по специално ръководството, управлявало в предишните два мандата, се опитаха да изкарат това като загуба за общината, но всичките документи и решения, които имаме говорят точно за обратното, че е спазен интересът на гражданите на Елин Пелин.

Може би не остана време за пътната инфраструктура. Но тя е толкова тясно свързана с предишния проблем, който не е в нашата юрисдикция, а именно водопреносната и канализационната мрежа, че не знам и не съм сигурен дори как точно ще се реши този казус, ако държавата не влезе стратегически в Елин Пелин. Много пъти съм се обръщал към държавата и към всички политически партии, много добронамерено, подавайки ръка, за това да отидем заедно в правителството и като община, която е с най-много инвестиции през последните две години в цялата Софийска област – над 300 млн. лева, да се вземе предвид това и да върнат обратно част от данъците на фирмите под формата на нова инфраструктура – подземна и надземна. Подземната е ясна, защото няма смисъл да се прави асфалт, ако не се смени водопреносната мрежа. Община Елин Пелин се превърна в една от най-желаните инвестиционни дестинации в областта, тук инвестиционния ръст много изпревари транспортната инфраструктура. А те трябва да вървят успоредно. Първо да бъде изградена транспортната инфраструктура и след това да се определят икономическите зони, в които да се разгърне бизнесът.

Знаете ли, че в България най-страшното нещо е страхът. Страхът от това, че ако не е някоя партия нищо няма да се случи. Ами нека да си говорим точно и конкретно. За осем години какво се случи в Община Елин Пелин? Това е най-важният въпрос. Нека хората направят ясен паралел с предишните 8 години на миналите управници и двете последни години от моя мандат. И аз гарантирам, че ние в пъти сме постигнали повече в инфраструктурно, и в културно, и в образователно и във всяко едно друго отношение. И това хората го виждат. Независимо от постоянните упреци, както и постоянното желание да бъде опорочена една институция, каквато е Общината и общинската администрация.

– Градът постоянно се обновява, добива нов облик. Какво се случва в другите населени места в Община Елин Пелин?

– Не сме спирали да работим. Насочихме цялото си внимание и наш основен приоритет при разпределянето на средствата, станаха децата. Не сме спирали да надграждаме и обновяваме детските градини, училищата и читалищата – местата, където се работи с деца. Обновихме детската градина в с. Столник, с. Равно поле, с. Лесново, с. гара Елин Пелин, с. Петково, с. Доганово. В детската градина в с. Мусачево освен текущите ремонти има и газова инсталация. Беше направен ремонт на училищата в с. Габра, с. гара Елин Пелин, с. Лесново, а в с. Равно поле, освен ремонт на училищната база, се обнови физкултурният салон и се постави нова топлоизолация. Тук мога да добавя, че немалко средства се влагат и в изграждането на нов басейн в с. Равно поле, което е известно с минералната си вода. Постави се газова инсталация в училището в с. Мусачево и санирахме изцяло училището в с. Доганово.

Вложихме доста средства в читалищата на с. гара Елин Пелин, с. Мусачево, с. Петково, с. Лесново, с. Нови хан, с. Равно поле, с. Столник. Със сигурност изпускам много неща, но мога да твърдя най-отговорно, че сме направили всичко възможно, че и отгоре, за да обновим базата, с която разполагаме, с наличните в бюджета средства. В здравната служба в с. Мусачево и с. Столник бяха направени основни ремонти. Периодично се влагат средства в почистването на каналите и речните корита във всички населени места на територията на община Елин Пелин. Ремонтирахме улици, улично осветление, бордюри, автобусни спирки, пенсионерски клубове, обредни зали.

Опитах се да изслушам всички граждани, да разбера проблемите и да направя всичко възможно да ги реша. Комуникацията невинаги беше на ниво, но като цяло е най-лесно да съдиш отстрани и да даваш акъл, вместо да седнеш и помислиш как може да помогнеш.

– Предизвикателствата свързани с кметския пост са много. Вие лично удовлетворен ли сте от това, което постигнахте последните четири години? Каква е Вашата равносметка?

– Равносметката каква е? Много битки. По някакъв начин, ако си позволя да използвам жаргон, кожата ми загрубя от тази позиция, защото е нормално за гражданин, който не е наясно с работата, задълженията и юрисдикцията на кмета, да иска кметът да реши всичките му проблеми. Но в същото време съм удовлетворен, защото понякога ние самите не можем да видим темповете, с които се развиваме, но останалата част от България го вижда. Станахме разпознаваеми на национално ниво и сме давани за пример в други общини. И наистина вярвам, че с наученото и с поставените основи в този мандат, следващият ще бъде още по-успешен. Наистина вярвам, че можем да се обединим и да се превърнем в един пример, който да се мултиплицира и в други общини. Най-важното за мен, и апелът ми към гражданите, е да не се вглеждат толкова много в неуреденото и в нещата, които грозят, а по-скоро да се вгледат в това, което е направено.

През тези 4 години много работихме точно за това, да се обединим. Някои не поддават и нямат желание, но други усещат, че всъщност това е начинът. Съединението прави силата, а силата ни прави независими. И аз наистина вярвам че, ако надскочим и надмогнем личното его, партийното его, болните амбиции на някои хора и жадните за власт, наистина ще имаме невероятен успех. Ако работим заедно съм убеден, че ще постигнем една невероятна среда за живот. За всички нас. И за децата ни.

Интервю на колегите от „24 часа“ с Ивайло Симеонов – кмет на Община Елин Пелин


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ