България понася удар в следващите часове, в тези 6 области ще е страшно

София, Дъжд

Есента нахлува у нас с гръм и трясък тази нощ. Днес до обед ще може да се насладим на слънчево и горещо октомврийско време с летни температури от 30-32 градуса, каквито имаше в последните дни.

В следобедните часове ще започне нахлуване на силен вятър от северозапад, който ще докара студ и дъжд, пише „Телеграф”. В Дунавската равнина поривите му ще достигнат до 20 метра в секунда, заради което е обявен и жълт код за опасност в шест области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе.

През нощта срещу петък с преминаването на добре изразен атмосферен фронт в западналата половина на България ще има валежи, на места интензивни и придружени с гръмотевични бури, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология.
Утре вече дъждовете ще обхванат цялата страна, а времето рязко ще застудее.

Максималните температури, които днес отново ще са над 31 градуса, утре вече няма да надхвърлят 16-17. В София ще са едва 12 градуса.

В събота живакът е падне с още градус-два, но поне вятърът ще утихне и дъждовете на повечето места ще спират през почивните дни.

Следващата седмица обаче ни очаква нова серия валежи, те идват след дълго засушаване, след като в продължение на близо два месеца през август и септември в по-голямата част от страната не бе валял изобщо дъжд.

Дългосрочната прогноза за октомври е за валежи около нормата за месеца. Тя е между 40 и 60 л/кв. м., в югоизточните райони – между 60 и 90 л/кв. м., а в планините – от 80 до 100 л/кв. м.

Въпреки предстоящото захлаждане пък се очаква температурите да са по-високи от обичайното за месеца.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ