Адвокатът на убиеца Джок манипулира доказателства

Джок Полфрийман

Видеозапис с манипулиран текст към него, бе пуснат от адвоката на Джок Полфрийман дни преди заседанието на Върховния касационен съд (ВКС), което може да върне австралиеца обратно в затвора.

Проверка на „Труд” установила, че кадрите с надписи и стрелкички, качени във фейсбук профила на адвокат Калин Ангелов на 23 септември, като и тези от анонимен източник, пуснати на 1 октомври в YouTube, са извадени от показваните по време на делото в Софийския градски съд записи от охранителните камери в центъра на София.

Към една част от тях са добавени напълно измислени коментари, които не се потвърждават нито от картината, нито от материалите по делото, нито от свидетелските показания по време на процеса.

Австралийските медии “СБС”, “Канбера Таймс”, “9Нюз” и британският “Гардиън” съобщиха за “нов видеозапис, който потвърждава невинността” на Полфрийман, както и че самият австралиец смятал така, след като го изгледал на голям екран.

Тълкуванията разпространи във фейсбук още на 23 септември адвокатът на Полфрийман – Калин Ангелов. Защитникът обаче не се е подписал под пуснатите на 1 октомври кадри в “Youtube” и днес стана ясно защо.

Наглостта на адвоката стигна дотам да внесе молба в Софийска градска прокуратура въз основа на същите ментета да бъде изготвено искане до ВКС за възобновяване на делото за убийството на студента Андрей Монов и опита за убийство на Антоан Захариев, извършени от Джок Полфрийман на 28 декември 2007 г.

Според Ангелов на кадрите се виждало, че клиентът му се притекъл на помощ на непознат човек. После бил нападнат от компанията на Андрей Монов, а накрая Полфрийман действал в условията на неизбежна отбрана – сам срещу 13 души, които го удряли с павета поне 4 пъти в главата.

В отговор приятелите на студента Андрей Монов също качиха в YouTube автентични видеокадри, излъчвани по време на делото в Софийския градски съд. Те са изгледани на заседание на 29 септември 2009 г., когато бе приета и експертизата на вещото лице Йордан Далуков от Института по криминалистика на МВР.

Той е прегледал 6 файла, записани от 6 охранителни камери в района с общо времетраене над 3 часа и твърдението му е, че не се вижда пряк физически контакт между групата на Андрей Монов и други хора.

Следваща експертиза – представена на същото съдебно заседание от 2009 г. от съдебния лекар Мария Грозева, посочва, че австралиецът не е имал почти никакви наранявания.

След задържането му Грозева го е прегледала в ИСУЛ и констатирала травматично увреждане на лакътя, което може да е от падане, може и да е от удар при замеряне с твърд предмет. Полфрийман имал също и изтръпване на 4 и 5 пръст на лявата ръка.

В показанията на почти всички очевидци, както и на ранения Антоан Захариев се говори как австралиецът е нападнал младежите с нож. На част от пуснатите днес автентични кадри дори се вижда, че продължава да стиска хладно оръжие, въпреки че вече лежи на земята и го пази охранител до идването на полицията.

Приятелите на Андрей Монов:

Версията дори не съвпада с тази на убиеца

Приятели на Андрей Монов публикуваха кадри без манипулации

“Ние, приятелите на Анди, търпяхме достатъчно. Не разбираме каква е целта на тези манипулации, почти 12 години след убийството, години след решението на съда, – написаха младежите в “Youtube”. – Версията, която сега се опитват да лансират, дори не съвпада с версията на убиеца, която каза в показанията си в съда. Ние бяхме на делата и помним.

Не, не сме доволни от присъдата, защото смятаме, че убийство и опит за убийство заслужават далеч по-строго наказание от тези 20 години. Но правораздаването става в съдебната зала. Припомняме това специално за Джок Полфрийман и адвокатите му.

Той бе признат за виновен и осъден. Много се надяваме политизирането и използването на случая за лични и политически цели да спре и да оставите Анди да почива в мир”, добавят приятелите.

Кой е адвокат Калин Ангелов

Калин Ангелов, сегашният адвокат на убиеца Полфрийман, не е бил негов защитник по време на процеса, разгледан от три инстанции в периода от 2008 до 2011 г. Ангелов твърди, че сега защитава клиента си без пари. По същото време – 2008 г., името на юриста нашумя покрай „Движение Промена”, което се бори за легализация на марихуаната в България. Верен на „зелената” си идея, през 2017 г. от страна на партия „Зелените” адвокат Ангелов е включен в листите за Видин и София на коалиция „Да, България” за парламентарните избори през 2017 г.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев:

Прокуратурата си е свършила работата по случая

“Не мога да имам никакви очаквания към изхода от делото във Върховния касационен съд. Прокуратурата си е свършила цялата работа – Джок Полфрийман е осъден по обвинителен акт, внесен от прокуратурата, на 20 години лишаване то свобода. Ще чакаме какво ще прецени съдът и ще се съобразим с решението на българския съд”, коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Както писа “Труд”, в понеделник – 7 октомври, състав на ВКС трябва да разгледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров делото за условното предсрочно освобождаване на убиеца Полфрийман да бъде възобновено. Дотогава австралиецът остава задържан в дома за чужден­ци на МВР в Бусманци.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ