Скръбна вест: Почина Гринго

Свещ

На 75 г. в катастрофа загина големият италиански актьор Джулиано Джема – Гринго. Това стана във вторник вечерта след челен удар до Черветери, близо до Рим, между шофираната от него “Тойота Ярис” и идващо насреща БМВ, съобщават италиански медии.

АКТЬОРЪТ Е ПОЧИНАЛ В ЛИНЕЙКАТА НА ПЪТ ЗА БЛИЗКАТА БОЛНИЦА В ЧИВИТАВЕКИЯ.

Джема загуби живота си на няколко километра от къщата си в Черветери, където живееше със съпругата си Баба Ришерм, радиожурналистка в РАИ, и където се беше отдал изцяло на скулптурата.

Същата вечер актьорът е трябвало да се срещне в бинго зала със свои приятели в Черветери, след което да вечерят в местен ресторант, който той посещавал често. Определян като царя на италианския уестърн, Джема никога не е искал да остане свързан единствено с този тип филми.

Със своите над 100 творби зад гърба си, простиращи се от комедията до драмата и филмите за мафията, актьорът беше мит в много страни по света.

Джема е роден в Рим, но прекарва детството си в Емилия Романя. Още от малък е запален гимнастик , а после и боксьор. Първата му малка роля е в “Месалина”, където среща Дучо Тесари, който по-късно ще го превърне в звезда. Преди това изиграва генерала на гарибалдийците в “Гепардът” на Висконти. През 1958 г. участва с Алберто Сорди във “Венеция, Луната и ти” на Дино Ризи.

През 60-те години Тесари и неговите филми “спагети уестърн” бият всички тогавашни касови рекорди, а Джулиано Джема е неудържим в “Един пистолет за Ринго”, “Един пробит долар” и в “Завръщането на Ринго”.

Още се помнят и ролите му в “Сбогом, Гринго”, “Аризона Колт”, “Живи или за предпочитане мъртви”. Джема обаче блести и като драматичен актьор – в “Татарската пустиня” (1976) на Валерио Дзурлини, в ролята на мафиота в “Корлеоне” и на префекта Мори в “Железният префект”. Безспорна слава му носят и “Един мъж на колене” и “Предупреждението” на Дамиано Дамиани.

Последната малка роля на Джема беше във филма на Уди Алън “На Рим с любов”. Джема имаше две дъщери от първата си съпруга Наталия, едната от които е актриса.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ