ВКС решава до два месеца съдбата на убиеца Джок Полфрийман

Полфрийман

В двумесечен срок ВКС ще произнесе решението си за съдбата на убиеца Джок Полфрийман. Това стана ясно след днешното заседание на трима магистрати, които трябваше да решат дали да възобновят делото на австралиеца, пуснат предсрочно от съдия Калин Калпакчиев, по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че тричленен съдебен състав от същия съд, начело с Калин Калпакчиев, реши да го пусне преди да е излежал цялата си присъда, тъй като прецени, че се е поправил, въпреки негативните становища на властите в затвора и на прокуратурата. Съдиите са се позовали на хвърчаща бележка от шефа на т.н. Български Хелзинкски комитет Красимир Кънев, който обаче заяви, че не е давал становище, че убиецът се е поправил, а само за дейността му между стените на затвора.

Стана ясно, че Калпакчиев и друга членка на състава, освободил Полфрийман – Весислава Иванова, са носители на награди, раздавани от Кънев и БХК.

От затвора убиецът беше отведен в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, тъй като не разполага с лични документи. Силни съмнения за законосъобразното освобождаване на убиеца събуди и фактът, че буквално минути по-късно стана ясно, че неговите документи за напускане на България вече са готови в Гърция и дори има билет за пътуването си до Австралия, притесниха близките на убития Андрей Монов, че той ще се измъкне.

Те проведоха голям протест заедно с ПИК преди две седмици, а след това срещу освобождаването на Полфрийман протестираха и от „Атака“, както и от ВМРО, които събраха над 300 души днес в 9 часа пред Съдебната палата. Недоволните от липсата на справедливост от страна на съда хора обаче няма да дочакат днес решението и не е ясно кога в двумесечния срок ще излезе такова.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ