Съдиите, пуснали Полфрийман: Той незабавно трябва да излезе от Бусманци

Джок Полфрийман

Съдебният акт за предсрочно условно освобождаване на Джок Полфрийман подлежи на незабвно изпълнение. Това се казва в становище на състава с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, които на 19 септември пуснаха австралиеца от затвора. В момента той се намира в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци. Становището е публикувано на сайта на Софийския апелативен съд.

„Във връзка с публичните изявления, отразени по случая за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман, в това число и прессъобщението на прокуратурата от 8 октомври, което отразява изявление на главния прокурор пред австралийския посланик, съдържащо твърдение за незаконност на състава, съдебният състав отбелязва, че на този етап никой от членовете му не разполага с възможност да коментира огласените твърдения за пристрастност“, се казва в становището. Това било така, защото имало висящо дело пред ВКС.

Те обаче смятали „за свой дълг да информират обществото затова, че постановеният съдебен акт е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение“.

„Инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт“, казват тримата съдии.

„Всякакви спекулации досежно изпълнението му, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по отправеното искане за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред. Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция“, са казва още в становището на тримата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ