Каракачанов след заплахата от Ердоган: Армията е в готовност, за 24 часа 2000 войници са на границата

красимир каракачанов
Нашите отношения с Турция са добросъседски и много пъти, когато Европа е била много против него, само аз съм отивал там. Това каза пред журналисти премиерът Борисов по повод заплахата на турския президент Реджеп Ердоган, че Анкара ще изпрати намиращите се в страната 3,6 милиона сирийски бежанци в Европа, ако ЕС определи турската военна операция в Сирия като окупация.
 
Натискът към България – вчера беше един човек от турската граница, те си го прибраха, днес е нулев. Докато сме с Каракачанов, няма страшно, заяви Борисов.
Взели сме всички мерки – има готовност и армията да подпомага Гранична полиция, посочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
 
Взели сме всички мерки далече преди тези изявления. Още миналата година с моя колега Младен Маринов инспектирахме границата при Кулата – допълнителните съоръжения, които се изградиха, преместваемите съоръжения, които трябва да подпомогнат Гранична полиция, ако се появи бежанска вълна. Имаме готовност. Не трябва да се създава психоза в обществото – държавата си върши работата. Ако се наложи, в рамките на два часа се реагира. До 24 часа над 2000 военнослужещи могат да бъдат на границата. В този момент няма движение, няма основания за притеснение, заяви военният министър.
 
Най-важното е Европейският съюз да поддържа споразумението с Турция такова, каквото сме го разписали. Младен Маринов беше в Люксембург, нашата позиция е ясна и всички наши приятели я повтарят. Защото каквито и мерки да се вземат, ако дойдат 100 000 души на оградата, и армия, и полиция да са там – нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стреля, ще я съборят и ще минат. Трябва да се вземат всички мерки, но най-важна е дипломацията.
 
Неслучайно натискът в Гърция е страховит, а на българската граница е нулев. Колкото сме по-пестеливи на думи…Ние с Турция имаме перфектни отношения към момента и това е още един фактор за спокойствието на нашата граница, каза Бойко Борисов, като добави, че според него споразумението между Европейския съюз и Турция за мигрантите не е нарушено.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ