ДеБъ обрата на нещата: И Румен Радев не може да спре избора на Иван Гешев за главен прокурор

румен радев

Ако президентът не подпише указ за назначаването на избрания нов главен прокурор, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев, а няма да започва нова процедура.

Това се разбра от думите на представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

Според него, процедурата предвижда да се подложи отново на гласуване същата кандидатура. Прокурорската колегия на ВСС еднозначно обяви днес, че, ако се наложи, ще застане повторно зад Иван Гешев. Ако се има предвид – че изборът му стана с 20 гласа „за“ срещу 4 „против“ (отсъстваше един член на ВСС), както и изказванията на част от привържениците на Гешев в съвета – може да се предположи, че той отново ще събере достатъчно подкрепа, но може и да има промяна.

Досега коментарите бяха, че ако Румен Радев не потвърди избора, ще има нова процедура и освен Гешев (за когото Сотир Цацаров веднъж вече каза, че ще номинира отново) може да има и други кандидати – липсата на конкуренция за поста беше критикувана от анализатори, а и от представители на магистратската общност. ВСС обаче смята да приложи начина, по който действа при избора на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, за когото президентът също първоначално отказа да подпише указ, но след повторното гласуване и избор, го назначи. Радев има право само веднъж да върне избора. Не е ясно дали при прегласуване може да има нови номинации.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ