Александър Сиди с парещ коментар за изборите и подкрепата за ГЕРБ

Александър Сиди

Състояха ли се очакванията към ВМРО на отминалия тур на местните избори и какво целят на втори тур? На този въпрос отговаря депутатът от партията Александър Сиди.

Пловдив привлече вниманието с изборна машинация с екзитполовете и това измести вниманието от изборното състезание. Какво стои зад скандала там и докъде очаква да стигне прокуратурата в разседването на Тома Белев за гаврата с евреите? По тези и други въпроси със Сиди разговаря Ивайло Атанасов: 

– Г-н Сиди, вие сте от Пловдив, където в изборния ден станахме свидетели на нещо наистина нечувано – чудовищна манипулация на екзитполовете и изкуственото напомпване на резултатите на Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“. Какъв е вашият коментар? 

– Това, което се случи с този екзитпол е тема, която следим всички с интерес. Версията, която излиза по-скоро показва, че за съжаление тази огромна манипулация в Пловдив е успешна и много хора станаха нейна жертва.

Очевидно тя не беше направена от Дани Каназирева. Не за друго, а защото тя самата трудно би могла да направи цялата тази организация.

Не бива да забравяме факта, че през 2015 г. имаше същата манипулация, но тя беше на втория тур. Тогава през целия ден се даваше разлика от 12% в полза на Иван Тотев срещу Славчо Атанасов, а резултатите показаха разлика от под 1%. Тези хора, които тогава можеха да направят тази манипулация я направиха и сега, само че на първи тур. Основната им идея беше на изпратят Дани Каназирева на балотаж, защото за тях тя е по-удобният кандидат.

По-скоро и нейните хора бяха излъгани брутално от тази манипулация. Според мен в тази ситуация Дани Каназирева е жертва на едни и същи хора, които успяват да направят тази манипулация за втори път. Този път тя лъсна повече и се надявам, че няма да бъде повторена повече.

– А имате ли подозрения кои са тези хора, които стоят зад нея?

– Не мога да кажа по никакъв начин. Днес даже друг от кадидатите каза, че ще пусне жалба до прокуратурата. Просто Дани Каназирева се оказа удобна, но не бива да пропускаме, че тя е и печеливша от тази ситуация. Тя спечели поне още един мандат в Общинския съвет.

Със сигурност всички други загубихме мандати. Но в крайна сметка хората не излязоха да гласуват, това го показа и ниската активност. Всички хора, които излязоха да гласуват, бяха излъгани.

– ВМРО взе ли решение дали ще подкрепи коалиционния си партньор в управлението ГЕРБ там, където кандидатите на ГЕРБ са на балотаж. Това са големи и важни градове като София, Русе, Варна, Видин…

– Местните избори са доста по-различни от националните. Това, че на национално ниво работим добре с ГЕРБ не означава, че на местно ниво няма някои специфики.

Всяка една структура по места на ВМРО трябва да вземе самостоятелно решение. Разбира се можем да се съгласим или пък да не се съгласим с желанието на някоя структура, но аз предполагам, че всички структури ще решат да запазят неутралитет. Каквото можехме да дадем като алтернатива в Русе го дадохме и получихме един много сериозен резултат. Бих казал, че това важи и за София.

– Да, София е следващият ми въпрос. Там Ангел Джамбазки направи една много добра кампания, впусна се в нея с типичния си плам, но не остана ли известно разочарование?

– Колкото и странно да звучи знаете, че на всички местни избори, всички са победители. Това, което мога мога да кажа като новина за София е, че нямаше новина за София. Ние направихме този резултат, който традиционно си правим в София.

Мисля, че гласовете са точно толкова или почти толкова, колкото и на предните избори. Единственото, което излиза е, че просто не сме новина в София.

Вдигаме броя на общинските съветници. Очевидно е, че не можеш на всички избори да си новина.

– Накрая не мога да не ви попитам и за ненормалното и антиесемитско послание на зеления октопод Тома Белев, който сега е разследван и от прокуратурата и има обвинение. Но остава ви миманса, че на митинга на ДеБъ пред президенството, техен човек размахваше плакат със свастика. По-късно той беше арестуван. Какво всъщност е това – някакъв розов фашизъм ли наблюдаваме?

– Всяко едно излизане с такъв символ е и грозно, и вредно за българското общество – общество, което във времето е доказало своята толерантност. За съжаление, тази толерантност е използвана от розово-либералните нови фашистки групи, които си мислят, че на тях им е позволено всичко.

Обвинението срещу Белев е именно за неговото самомнение, че той си е самодостатъчен.

Ако някой друг човек беше направил това съм сигурен, че щеше да бъде медийно разкъсан. Той като е един „умен и красив“, какъвто сам се представя – аз за себе си не бих могъл да кажа нещо такова, но той за себе си очевидно може.

Той смята, че неговото мнение е меродавно, че е велик, че всичко му е позволено.

Смятам, че тази пропаганда, каквато той води във Фейсбук и това изказване, са изключително грозни. То обижда паметта на моита баба и дядо, които са били в конските вагони, макар и за кратко, но спасени от целия български народ, който слава Богу тогава не е мислил розово-фашистки.

Разбира се тук идва и алюзията с името Белев – Александър Белев от тогавашното „Комисарство по еврейските въпроси“. Тази алюзия е достатъчна.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ