Жандармерия заварди в Галиче на балотажа

Ценко Чоков

В деня на балотажа жандармерия охранява село Галиче. Има и постъпили сигнали, че роднина на кандидат-кмет обикаля през нощта по домовете на хората, за да ги принуди да гласуват за определен човек.

В неделния ден право на глас имат около 1440 души. По време на първия тур на изборите имаше съмнения за злоупотреби с гласовете на болни хора.

Димчо Диланов от Галиче страда от олигофрения и детска церебрална парализа по рождение. 55-годишният мъж знае само името си. За него се грижи 86-годишната му майка и почасов асистент. Въпреки това мъжът е избирал кмет на първи тур на изборите в Галиче.

„Той не разбира за какво гласува. Не може да пише”, разказа майката на Димчо – Райна.

Въпреки,че страда от тежка форма на умствена изостаналост, личната асистентка на Димчо, която се грижи за него почасово, подала заявление, че мъжът иска да гласува в подвижна секция на изборите. След това избрала и кандидатът за кмет от негово име.

Асистентката – Надя Мокрова от Галиче, която е гласувала за кмет от името на болния мъж, отказа да коментира случилото се. В неофициален разговор обясни, че въпреки че мъжът страда от олигофрения, имал и светли периоди. В деня на изборите, според нея, бил адекватен и й дал сигнал за кой кандидат кмет иска да гласува.

Временно изпълняващият длъжността кмет на Бяла Слатина – Тихомир Трифонов, е взел решение кой има право да упражни правото си на глас в подвижна секция.

„Би трябвало да има някакви здравни ограничения този гражданин да не може гласува. Според Конституцията обаче, всеки човек, който не е под запрещение и не изтърпява лишаване от свобода, има право да гласува”, каза Трифонов.

По закон общинската администрация трябвало да определи само броя на подвижните секции. А дали гласоподавателят е адекватен да взима решения, не било към тях.

От ЦИК обясниха, че ако мъжът с олигофрения не е изразил собствената си воля, гласуването от негово име е престъпление.

От общината в Бяла Слатина напомнят, че прокуратурата проверява колко от гласувалите на първи тур в подвижни секции, са болни в действителност и колко са псевдоинвалиди.

Разследването започна, след като се оказа, че в един и същи ден, десетки жителите на Бяла Слатина са получили „болки в кръста, слизащи към крайниците”.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ