Съдийката Атанаска Дишева със 7 бона заплата забъркана в апартамент гейт – живее като крайно нуждаеща се в тузарски квартал срещу 200 лв

Атанаска Дишева

Една от основните поборнички срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор – скандалната съдийка Атанаска Дишева се оказа ключов герой в апартамент гейт. Преди близо година въпросната съдийка създала истински смут в съдебната власт след разкритията, че семейството й е закупувало недвижимости и е трупало лихви от банкови влогове, докато в същото време е ползвало просторен ведомствен апартамент от 173 кв. м. в тузарския столичен квартал „Изток“ срещу месечен наем между 138 и 202 лв.!

Оказва се, че докато се шири в един от най-престижните райони на София за сметка на данъкоплатеца, Дишева и съпругът й, който е бил член и кандидат депутат от „Да, България“, трупат лихви в банката. За капак мъжът на съдийката купува на „килограм“ нови мезонети във Варна. От спестените пари от символичен наем в столицата, Дишева и семейството й си пазаруват и няколко декара земя на брега на морето, а за зимата – и на планина. Така докато си получава солидната заплата от 7 хиляди лева, Дишева се води крайно нуждаеща се и плаща месечен наем за квадратен метър 1 лев и 16 стотинки, съобщава „Труд“.

След отказа на Комисия „Професионална етика“ към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа казуса с мотива, че Атанаска Дишева вече не била действащ магистрат, все пак се стига до институционална реакция по „Дишевагейт“ и до конкретни предложения за промяна на нормативната уредба. Приемането им имат за цел да изгонят Дишева от просторния апартамент срещу евтин наем.

През 2018 година председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и главният прокурор Сотир Цацаров внасят предложение до Пленума на ВСС, който да възложи на ресорната Комисия „Управление на собствеността“ в срок до 15 юли 2018 г. да изготви предложения за промени на правилата, по които магистрати и служители на съдебната власт получават ведомствени жилища срещу символичен месечен наем в качеството си на „нуждаещи се“. Предложението на Чолаков и Цацаров е внесено на 11 юни.

Последните изменения в самите правила за отдаване под наем на апартаменти от жилищния фонд на ВСС бяха приети на 26 април 2018 година, но малко след това показват „несъвършенства и проблеми, поради което се нуждаят от нова редакция“, смятат двама от „тримата големи“ в съдебната власт – председателят на ВАС и главният прокурор, като разбираемо председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, не участва в предложението за ограничаване и рестрикции на привилегиите, от които се възползват приближените му скандални съдийки и срещу което вършат позорни услуги.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ