Български марш огласи централните софийски улици

SONY DSC

Факелното шествие Български марш, посветено на 100-годишнината от подписването на Ньойския договор, в петък вечер огласи централните софийски улици с викове „Долу Ньой! Мизия, Тракия, Македония! Западните покрайнини – в България!“. Шествието, водено от момичета и момчета с народни носии и знамена, тръгна от Войнишкия лъв, част от мемориала на Първи и Шести Софийски полк в градинката на НДК. В първите редици шестващите носеха транспаранти „Български марш: 100 години от Ньойския диктат“ и „Западните покрайнини: завинаги български“.

В Българския марш участваха стотици членове и симпатизанти на ВМРО, общински съветници, кметове, народни представители, много граждани, българи от общностите зад граница. В предните редици бяха заместник-председателят на ВМРО и депутат доц. д-р Милен Михов и народните представители Мария Цветкова, Александър Сиди, Борис Вангелов.

Факелното шествие продължи по бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Г. С. Раковски“, подмина пл. „Славейков“ и спря на къщата-музей на Иван Вазов, която се намира на ъгъла на „Раковски“ и ул. „Иван Вазов“. Там участниците в шествието запалиха цветни димки.

Историята разказва, че в деня на подписването на унизителния за България Ньойски диктат на 27 ноември 1919 г., в църквата „Света Неделя“ в София е отслужена панихида за загиналите по бойните полета през Първата световна война. След това хората се събират и шестват до къщата на поета. От ъгловия прозорец се показа Вазов и говори на събралото се множество: „… Да бъдем всички убедени, че ще превъзмогнем нещастието си и ще създадем наскоро една нова, единна и мощно духовна България! Не се отчайвайте! Жив е българският Бог!“. Искал да каже още нещо, но неудържимо заридал.

След отдаване на почит към Вазов шествието продължи по „Раковски“ и достигна крайната си точка – Паметника на Незнайния воин. Там за трагичната дата напомниха историците доц. Милен Михов и Владимир Митов – председател на ВМРО – София и общински съветник. Заключителната реч бе на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който заяви пред присъстващите, че отбелязваме датата от подписването на Ньойския договор, защото се борим за това всеки един българин, където и да живее, да има правото на национално самочувствие. Долу Ньой, долу несправедливостта! Да живее българската нация, заяви Каракачанов.

Хората коленичиха пред паметника и отдадоха почит към знайните и незнайни герои, дали живота си за свободата, обединението и добруването на Отечеството.

Символичен край на Българския марш бе даден със запалване на факли-димки в цветовете на българския трибагреник – бяло, зелено червено.

В Добрич ВМРО за 21-а поредна година отбеляза годишнината от подписването на Ньойския договор с факелно шествие. Тази година събитието премина под наслов „Долу Ньой! 100 години несправедливост”.

Вече повече от две десетилетия в дните около годишнината от Ньойския диктат добруджанци се отзоваха на призива на ВМРО и излязоха в центъра на Добрич с факли, за да покажат, че не са забравили извършената преди 100 години несправедливост.

Факелното шествие тръгна от църквата „Свети Георги“ и премина по пешеходната зона на бул. „25 септември“ и ул. „Независимост“.

Бяха поднесени цветя на паметните плочи на полк. Борис Дрангов и Пейо Яворов.

Шествието завърши с едноминутно мълчание и изпълнение на химна на България пред паметника на ген. Иван Колев.

За да не се забравя гаврата на великите сили със съдбата на България, във Военното училище на всяка вечерна проверка, от 1919 до 1942 г. докато трикольорът бавно се спускал по пилона, юнкер от старшия клас извиква високо: „Помнете Ньой!“. Блоковете от бъдещи офицери отговарят хорово: „Помним Ньой! Готови сме да мрем за България!“.

Припомняме, че със събития в цялата страна и сред българските общности зад граница патриотите от ВМРО отбелязаха черната дата 27 ноември, на която през 1919 година е подписан Ньойският договор.

По този повод в Народното събрание прозвуча декларация на парламентарната група на Обединени патриоти за 100-годишнината от Ньойския диктат. Патриотите поискаха и Народното събрание да приеме подобен документ. В Европейския парламент Ангел Джамбазки направи емоционално изказване по повод годишнината, като заявява „Да живее единното и неделимо българско Отечество!“. Общинските структури на ВМРО в Пловдив и Стара Загора отправиха декларации по повод 100 г. от Ньойския диктат.

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ