Ето ги спирките от Световната купа по алпийски сноуборд

5

Сезонът в Световната купа по алпийски сноуборд започва този уикенд и съвсем скоро отново ще стискаме палци за Радослав Янков. Тъй като това е кампания без Олимпийски игри или Световно първенство, кръговете за СК ще са особено важни за състезателите.

Този сезон в алпийския сноуборд ще бъде с доста натоварен график – 17 състезания в трите направления (паралелен слалом, гигантски слалом и смесени отбори) ще се проведат в 12 зимни центъра в 8 различни държави на три континента.
 

Ето важното накратко за “спирките” на белия керван в сноуборда този сезон:

Баной (Русия) – това е първото от трите нови трасета за тази кампания. Курортът е малък, но популярен, като се намира в южен Урал и носи името си от голямото езеро. Очакванията са откриването на сезона да бъде вълнуващо, защото пред родна публика ще се подвизават шампионът в Световната купа за миналия сезон Андрей Сабалев и двукратния световен шампион от Юта 2019 Дмитрий Логинов.

Кортина д’Ампецо (Италия) – първата от трите спирки на белия керван в Италия е особена значимост, защото Милано и Кортина ще бъдат домакини на Олимпийските игри през 2026 година. Допълнителен ефект придава фактът, че стартовете там са вечерни, а пък самият курорт за пета поредна година ще организира кръг от Световната купа. 

Кареца (Италия) – този курорт за девети път ще приеме състезание от най-високото ниво на алпийския сноуборд, като се слави с перфектната структура на трасето си. Също така планините около пистата са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и обстановката не може да бъде по-добра. Атмосферата миналата година беше перфектна за първата победа в Световната купа на италианката Надя Охнер.

Лакенхоф (Австрия) – на 5 януари догодина курортът ще приеме първия старт от Световната купа за новото десетилетие. Преди две години австрийският зимен център дебютира на това равнище в алпийския сноуборд, а в първата кампания през 2017/18 местните фенове аплодираха бурно победата на австрийския тим в отборната надпревара.

Скуол (Швейцария) – миналият сезон тук се проведе последният паралелен гигантски слалом, докато сега тази спирка ще бъде в средата на кампанията. Зимният център се намира в регион Енгадин и трасето е доста стръмно. За трети път Скуол ще приеме Световната купа, като засега руснаците водят с четири подиума.

Бад Гащайн (Австрия) – това е най-постоянната спирка на белия керван в историята на Световната купа, като е почти неизменна част от календара от 2000/01 насам. На подиума са стояли легенди като Карине Руби и Матю Боцето, като Естер Ледецка и Бенямин Карл и като бъдещи звезди от ранга на Дмитрий  Логинов и Даниела Улбинг. Миналата година пък 45-годишната Клаудия Райглер спечели на домашната сцена и създаде една от приказките на годината.

Рогла (Словения) – благодарение на този зимен център и на постиженията на великия Деян Косир, Словения продължава да пише историята си в алпийския сноуборд. Ентусиазмът на държавата за този спорт ще бъде виден за всички по време на стартовете от СК за осма поредна година.

Пианкавало (Италия) – тук ще бъде сложен край на препълнения със стартове месец януари, като това е една от трите нови спирки на белия керван. Намира се на 60 км северно от Венеция и доказа стойността си по време на миналогодишния държавен шампионат на Италия. Около трасето има естествен амфитеатър и това ще допринесе за невероятната атмосфера.

ПьонЧан (Корея) – корейският зимен център влезе в историята на Олимпийските игри през 2018-а, когато Естер Ледецка стана първият човек с два златни медала на една Олимпиада в различни спортове. Снегът е перфектен за състезание, трасето е перфектно за паралелен гигантски слалом и феновете могат да очакват зрелище.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ