Ангел Джамбазки: С пакет „Мобилност“ бяха безпрецедентно нарушени правилата на ЕП

Ангел Джамбазки

Спорният пакет „Мобилност“ отново е на дневен ред, след като беше постигнато споразумение да бъде гледан пак в Европейския парламент. Но какво стои зад това споразумение и как реагира България – научете в разговора на „Актуално“ с евродепутата Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО.

– Г-н Джамбазки, финализиран ли е процесът с приемането на пакета „Мобилност“ в Европейския парламент?

– Не, не е. Финализиран бе само триалогът (преговори между ЕП, ЕК и Европейския съвет – б. р.). Заседанието продължи цяла нощ, от 9 вечерта до 6 часа сутринта. Това, което се случи, е безпрецедентно нарушаване на правилата на Европейския парламент и на ЕС. Бяха изолирани членовете на комисията, между които и аз, и другите колеги. Някъде към 4,30-5 часа дойдоха Исмаил Ертуг от Германия и председателката на комисията Карима Дели от Франция и ни казаха, че това е споразумението. Дадоха ни 20 листа споразумение, което противоречи на здравия разум. То според мен не може да мине през Съвета на ЕС и много трудно би минало през Европейския парламент.

– Защо противоречи на здравия разум?

– Защото едни и същи хора в продължение на 24 часа ми казват, че трябва да има „зелена сделка“, намаляване на въглеродни емисии, закриване на български ТЕЦ-ове, например „Марица – Изток“, за да е чист въздухът. И след няколко часа казват, че трябва хиляди камиони да се движат празни по магистралите на ЕС, да харчат хиляди тонове нафта, да замърсяват въздуха, само и само да се прибират източните превозвачи. Няма логика. Никаква логика. Това или е тежка шизофрения, или е тежко лицемерие, в което съм убеден.

– Последно – шофьорите колко пъти трябва да се прибират в родината си?

– На два месеца веднъж, което в смисъла си е същото. Дали ще е веднъж на месец, или два пъти, няма значение. Това е административно разстройване на работата на превозвачите, които и да са те. Това е неразумно, безсмислено. И много трудно ще мине през Европейския парламент. В момента топката отива към Съвета на ЕС. Там трябва да се бори министър Желязков, българското правителство. След това ще се върне обратно в парламента. Нищо не е свършило, докато не свърши.

– Доколко зависи тогава от Съвета, там с какво мнозинство се взимат решенията?

– За съжаление не е със 100%. Ние, разбирайте и българското правителство, ще се опитаме да съставим блокиращо малцинство – от поне 7 държави против. Не знам дали ще успеем.

– Нашите интереси съвпадат с интересите на кои държави?

– На всички периферни – Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Естония, Испания, Португалия. На всички, които са далеч от Холандия и Белгия, Франция, Австрия и Германия.

– В такъв случай има достатъчно държави за блокиращо малцинство…

– Да, но не забравяйте, че това може да е въпрос на политическа сделка, която може да включва и други въпроси. Тоест, държавите могат да се договарят помежду си и за други неща. Аз още от сега математически мога да ви кажа, че има такова малцинство, но не мога да ви кажа дали има политическо мнозинство.

– Тоест, нещо като: „Ние ще отстъпим тук, ако Вие отстъпите там“, така ли?

– Напълно е възможно, да.

– И все пак парламентът ще реши окончателно, нали?

– Да, и ние ще се подготвим добре за това.

– Кога очаквате да върнат пакета „Мобилност“ в парламента?

– Напролет. Първо трябва да мине Съветът, после идва обратно.

– Акции, както правехте преди месеци с ТИР-аджии, предстоят ли?

– Задължително. Ние работим за тяхната кауза и те ни подкрепят.

интервю на Анита Чолакова


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ