Нено Димов: Не сме давали разрешение за италиански боклук

нено димов

Няма съгласие от българска страна за превоз на италиански боклук. Това стана ясно от думите на екоминистъра Нено Димов, който докладва в парламента по искане на левите за италианския боклук. Еврорегламент изисква предварителна комуникация в подобни случаи.

МОСВ като компетентен орган по този регламенти издава предварителна писмена нотификация и съгласие за трансграничен превоз на отпадъци, обясни министърът. Следи се да няма превишаване на годишния капацитет в инсталациите.

Освен това законът забранява превози на отпадъци за България с цел обезвреждане. Също така контролът при осъществяване на трансграничен превоз се осъществява чрез директора на РИОСВ, митническите органи, гранична политици и др. При констатирани нарушения се налагат санкции. Депонирането е вредно, изтъкна екоминистърът.

Бъдещето било на разграждане на боклука и превръщането му в енергия.

На 11 декември стана ясно, че в Италия са хванали 815 тона боклуци за България. След това от МОСВ съобщиха, че нямат информация за внос на отпадъци от Италия.

Малко по-късно стана ясно, че спреният в Италия боклук бил краен продукт от третирането на пластмаса.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ