Министър Петкова посочи набелязаните фирми за АЕЦ Белене

Теменужка Петкова

Общо пет са компаниите, с които страната ни ще води преговори за АЕЦ „Белене“, заяви пред депутатите от енергийната комисия ресорният министър Теменужка Петкова.

Петте компании са: „Росатом“ (Русия), Си Ен Ен Си (Китай), Корейската хидро и атомна корпорация, „Фраматом“ (Франция) и „Дженерал Електрик“ (САЩ).

Петкова обясни, че това са петте компании, към които ще бъде отправена покана за предоставяне на обвързваща оферта. Министърът обясни, че компаниите „Фраматом“ и „Дженерал Електрик“ са включени в този списък, тъй като те са заявили желание за участие в проекта.

По думите й „Фраматом“ заявява желание да достави системите за сигурност за проекта и съответно да финансира този дял от неговото участие, „Дженерал Електрик“ също заявява желание за участие в проекта с производство на турбини и друго оборудване, като също заявява желание да осигури финансирането за тази част от проекта.

„Това е кратката листа. Основният ни аргумент да се спрем на тези пет компании са техният опит в изграждането на атомни електроцентрали, на второ място това е тяхната финансова стабилност и високият кредитен рейтинг, който тези компании имат. Безспорно това са компании, които са сред световните лидери в областта на ядрената енергетика“, каза Петкова.

Предстои до края на месец януари да бъде изпратена покана до всяка една от тези компании за сключване на споразумение за конфиденциалност.

След подписването на това споразумение ще бъде връчен информационният меморандум за проекта. Отделно от това ще бъде отправена покана за обвързваща оферта към тях.

Министър Петкова обясни, че след подписването на споразумението за конфиденциалност, първите обвързващи оферти ще бъдат готови в началото на май.

Министър Петкова обясни, че четири от подадените общо 13 заявления са за придобиване на миноритарен дял в бъдещата проектна компания. Те ще бъдат предоставени на така наречените потенциални стратегически инвеститори, за да могат евентуално да влязат в преговори.

Енергийният министър информира, че държавата ще има блокираща квота в проекта и ще участва с апорт на активи – площадка, оборудване, лицензи.

„Ние ще участваме от началото до края на този проект с възможност да взимаме решения по всички важни за проекта въпроси за неговия пълен срок на експлоатация. Това се налага от факта, че проекта се реализира на наша територия и ядреният риск е на територията на нашата страна“, посочи тя.

По думите на министър Петкова страната ни ще се опита да има около 30-34 процента участие в проекта, според Dir.bg.

Петкова определи като добра новина, че Русия ще продължи транзита на газ през Украйна. Тя беше помолена да коментира думи на руския президент Владимир Путин, че страната му иска да запази транзита на газ през Украйна.

Тази добра новина беше прогнозирана от премиера Борисов преди известно време. Много се радвам, че прогнозата на премиера се потвърди днес, коментира министър Петкова пред журналисти в парламента.

Относно бъдещите доставки на газ за българския пазар през „Турски поток“, енергийният министър обясни, че от „Булгаргаз“ са направили анализ и съответни изчисления, според които при промяна на входната точка на доставка са налице възможности за оптимизиране на разходите, което, по думите й, е изключително добре за българския бизнес и за българските потребители.

Тя посочи, че „Булгаргаз“ е поискал с два процента намаление на цената на природния газ.

Прогнозата на „Булгаргаз“ е, че при смяна на входната точка на доставка ние ще реализираме много по-добри финансови параметри и това е обяснимо, защото румънските колеги увеличиха значително цената на транзита през Румъния, като се мотивират с инвестиции, които са направили в рехабилитация на инфраструктурата, каза Теменужка Петкова.

Тя посочи, че транзитният договор няма да спре, ние ще си получаваме приходите от транзит и в същото време ще инвестираме в „Турски поток“.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ