Мъжът, ремонтирал сам Боянската църква: Не мога да стоя безучастен и да гледам как се руши

601914

Родопите ме научиха на две неща – родолюбие и трудолюбие. Не мога да стоя безучастен и да гледам как светиня като Боянската църква се руши, това заяви в ефира на БТВ Иван Близнаков, ремонтирал покрива на святото място.Той разказа, че идеята за ремонтните дейности по църквата идва спонтанно. След като установява, че има трева по покрива, която може да предизвика теч и да увреди музея, Иван решава да дари труда си.

В рамките на пет дни сменя 330 керемиди, като изчиства до блясък всяко кътче на покрива, за да предотврати поникването на трева отново. Налага му се и да спи в колата, за да избегне жегите през лятото и да работи по хладно.

Иван разказа, че само от покрива е изнесъл около 1 камион с боклук.

Преди да започне ремонта обаче се налага да си направи застраховка „Живот” и да подпише договор с министерството на културата.

По думите му управителят на църквата се съмнявал, че Иван ще навреди на покрива. Затова доброволецът води лицензиран работник и студент по архитектура, за да докаже професионализма на работата. Освен това признава, че не би се захванал с нещо такова, ако няма предишен опит.

След като завършва работите по покрива, прави анекс към договора с министерството, за да започне ремонт и по оградата на Боянската църква.

„Най-важен е труда и желанието за работа. Останалото са елементарни разходи. Важно е да има доброволци, но трябва и държавата да е добър стопанин. Убедих се, че вече доброволци почти няма. Всеки ме пита „колко даваш?” когато предложа за съдействие”, споделя дарителят.

Иван Близнаков е нощен кондуктор в Столичен градски транспорт. Признава, че пътниците в тъмната част на денонощието са по-освободени и любезни. Според него през деня хората бързат, закъсняват, бутат се и обстановката в градския транспорт е по-напрегната.

Идва от родопския край. Споделя, че работи, откакто се помни. Работи дълги години във Военно-историческия музей, където се среща ветерани, воювали за свободата на България. Съпровожда и патриарх Максим при отслужването на панахиди в мавзолей Военна Костница. Там е и управител по-късно.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ