Идват сняг и студ

Сняг

В събота и в неделя ни чака снеговалеж, най-вече в Североизточна България и в района на Предбалкана. Не вярвам да се образува съществена снежна покривка. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Идва Нова година. Точно 30 и 31 декември се очертава да бъдат най-студените дни. Ще изпратим декември месец и годината с едни от най-ниските температури. На 1 януари се очаква сутрешните температури да бъдат минус 3 – минус 5 градуса. Появи се и надежда да завали някоя снежинка, главно в Западна България. На изток ще бъде значително по-топло. Максималните температури на Нова година ще бъдат няколко градуса над нулата, заяви проф. Рачев.

След Нова година продължава този западен пренос – от Атлантическия океан, през цяла Европа, до България. Ще бъде сравнително топло за сезона, с чист въздух за дишане, добави той.

Проблемът е, че и през декември валежите са под нормата. На много места няма да стигнем и 50% от месечната норма на валежите. Така се очертават и януари, и февруари – с валежи под нормата. Не ни очакват сериозни валежи, поне според дългосрочните прогнози в момента, отбеляза климатологът.

По думите му в планините могат да се очакват добри, макар и не перфектни условия за любителите на зимните спортове в дните около Нова година.

Дългосрочните прогнози показват януари и февруари с 1-2 градуса наднормени температури, разкри още проф. Георги Рачев.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ