Прокуратурата: Нено Димов обвинен за безстопанственост, щетите са за 11 млн. лв.

Нено Димов

Разписвал вода за Топлофикация Перник и Стомана, намерили документи за концесията на „Юлен“ в дома му

Нено Димов е обвинен за безстопанственост заради източения яз. „Студена“ до Перник, съобщиха от прокуратурата на брифинг. Щетите са 11 млн. лв. Въпреки че нивото на водата е стигнало критични ниски обеми той е разписвал водоснабдяване за Топлофикация Перник и Стомана Индъстри. той е знаел, че нивото е критично. В дома му са намерени документи от концесията на „Юлен“ за ски пистата в Банско.Разследват се и действия на длъжностни лица от МРРБ, защото ВиК Перник е 51% собственост на това министерство. Ето какво казаха прокурорите:

„Действията по разследването касаят досъдебно производство е свързано с безстопанственост. Язовир „Студена“ е държавна собственост и като такава се стопанисва от МОСВ. Нивото на водата в „Студена“ се докладва от ВиК Перник, които докладват на министъра на околната среда и водите. ВиК дружество е алармирало за намаляването на обема на язовир „Студена“, каза говорителят на Спецпрокуратурата Сийка Милева.

„Установено е, че министърът в разрез със Закона за водите е разрешавал водоползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки, че е бил многократно предупреждаван“, добави тя.

„Министърът не е положил достатъчно грижи за стопанисването на яз. Студена, по този начин е довело до значителни щети – изразходването на милиони литри вода, ощетявайки жителите на Перник“, добави Милева.

„В хода на разследването, освен „Студена“ – предмет на проверка е свързан с ремонта на стената, изясняване всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ, 51% от ВИК дружеството е на МОСВ“, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

„От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние – министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление. Събираме доказателства на всички посоки. Извършени са претърсвания във ВиК, МОСВ, бившият областен на Перник. От МОСВ, кабинета и дома на министъра са иззети документи за концесията на „Юлен“, добави той.

„Към момента Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Въпреки намаляващия приток на язовира, е продължава да подава вода към „Стомана Индъстри“, каза наблюдаващият прокурор.

„Причинената щета е над 11 млн. лв, все още сурови цифри. Ако министърът бе изпълнил задълженията си и не бе отпускал този обем вода за промишлени нужди, язовир Студена щеше да има над 7 млн. литра вода – достатъчни, за да няма бедствено положение. Няма доказателство за незаконно усвоен воден ресурс“, добави той.

„Нено Димов задържан за 72 часа. Налице е опасност да извърши ново престъпление и да повлияе на разследването“, каза Ангел Кънев.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ