Потресаващо: Алекс от Галиче ще лежи най-много 12 години, разкриха причината за това

Заснемане

12 години затвор грозят задържания за убийството на 18-годишната Андреа в село Галиче. Това е максималната присъда, която може да получи, обясни окръжният прокурор на Враца Десислав Начков на брифинг днес.

Тази сутрин в Галиче се проведе спецакция, на която присъстваха на място вътрешният министър Младен Маринов, главният прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

17-годишният Аксел е привлечен като обвиняем и е задържан за 72 часа. Ще му бъде поискана постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

„Ще му бъде повдигнато обвинение за убийство, извършено по особено жесток начин и с цел да бъде улеснено или прикрито друго престъпление. За такова деяние се предвижда най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна. Обвиняемият е непълнолетен. Ще навърши пълнолетие през октомври. След като се приложи разпоредба от Наказателния кодекс, наказанието се редуцира от 5 до 12 години лишаване от свобода. 12 години е максималното наказание, което се предвижда от Кодекса”, обясни прокурор Десислав Начков.

Вътрешният министър Младен Маринов оцени убийството като много жестоко. Подбудите за него са „по-скоро присъщи на животните, а не на хората”.

„Важното в случая е, че много бързо успяхме да разкрием извършителя, за да му попречим да извърши друго престъпление. Надявам се този път да бъде за по-дълго в затвора. Той има и други присъди”, коментира вътрешният министър.

Маринов обясни, че непълнолетен задържан Законът има специални изисквания за това.

„Ние проведохме среща с обществеността в тази махала, те са силно обострени срещу извършителя и семейството му. Това, което предприемаме оттук нататък – там ще продължи полицейското присъствие, за да се предотвратят подобни инциденти. Кметът ни увери, че се работи по въвеждане на видеонаблюдение”, обясни вътрешният министър. Маринов допълни, че в района остава засилено полицейското присъствие.

Окръжният прокурор Десислав Начков обясни, че престъплението е извършено около 01:00 часа на 11 януари. Заподозреният Аксел вечерял при баба си, която живее на същата улица, на която и убитата Андреа. След като вечерял, излязъл и минал покрай дома на момичето, което отдавна харесвал. Забелязал, че в стаята й свети. Портата на двора била отворена. На двора той намерил стол, който взел. Вратата към дома обаче била заключена.

„Нападателят видял, че Андреа спи и решил да влезе в дома през друг вход. Той взел метална пръчка, за да сплаши момичето. Влязъл в дома й през отворен прозорец на мазето. Той твърди, че познавал къщата, защото бил ходил преди години с компания”, обясни Начков.

„Той я събудил и предложил да осъществят полов акт. Тя се развикала и той я ударил с металната пръчка в лявото слепоочие. От това тя паднала, а обвиняемият започнал да я души, докато престанала да проявява признаци на живот. Тогава той я съблякъл и осъществил полов акт с нея. Приключвайки, той забелязал, че на масата има кухненски нож. Решил за всеки случай да я намушка в областта на шията, за да я умъртви, тъй като се опасявал, че тя е жива и може да разкаже за случилото се. Той я намушкал няколко пъти в областта на шията и прерязал гърлото й”, разказа Начков.

„След това той видял мокри кърпи, които използвал, за да избърше ръцете си и ножа. Видял и портмоне на пострадалата. В него имало около 250 лв. Той го взел със себе си, както й увитият в мокрите кърпи нож. Обвиняемият напуснал местопроизшествието по същия път, по който дошъл. По пътя изхвърлил ножа, вкъщи преброил парите в портмонето, което изхвърлил в кладенеца в двора на къщата си. Около 02:00 часа в дома му дошъл негов братовчед. Той твърди, че по обвиняемия не е имало следи от кръв, нито, че му е казал за извършеното престъпление”, поясни окръжният прокурор.

С парите обвиняемият си купил маратонки, ръкавици и тонколона от магазин в селото. А в Бяла Слатина си купил таблет.

Според прокуратурата момичето е починало от кръвозагуба, а не от душенето.

„Профилът на извършителя от село Галиче е подобен на този на извършителя в село Сотиря и на извършителя на убийството в Русе. Той е необразован, непълнолетен социопат“, смята главният прокурор Иван Гешев.

На въпрос относно досъдебното производство срещу екоминистъра в оставка Нено Димов, Гешев заяви, че не може да коментира, защото то се води от друг прокурор. По темата той лаконично заяви, че прокуратурата няма проблем, в случай, че се съберат доказателства, да ангажира наказателна отговорност лица, които смята, че са виновни и добави: „Предстоят интересни времена”.

„След като българският съд е преценил, че има необходимите законови предпоставки едно лице да бъде задържано под стража, значи никой не може да подлага на съмнение това, което е изразил той“, допълни Гешев.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ