Да надхитрим идващия студ

Сняг, София

Не обличайте връхни дрехи в офиса, яжте питателна храна

Tази зима е толкова благосклонна към нас, че чак започнахме да се разглезваме. Отоплителните уреди трайно са на икономичен режим и ако почувстваме студ, предпочитаме да облечем нещо топло или да се завием с още едно одеяло, докато спим, вместо да променяме нещо. Едни го правят по финансови причини, други просто живеят с илюзията, че все още истинската зима не е дошла. Което не е трудно да си въобразили при липсата на сняг и преобладаващи слънчеви дни.

Ако обаче се вгледаме в метеорологичните прогнози, това няма да трае дълго. И дори зимата да си остане като цяло топла и суха, температурите се очаква да паднат до минус 15 градуса през януари и да си има истински снежни виелици. Разбира се, те няма да бушуват през целия месец, защото термометрите ще сочат и плюс 15 градуса в някои дни. Цялото това вариране на температурите е доста объркващо за телата ни и не е изненадващо, че те реагират с по-чести болести. Затова е добре да се отнасяте по-грижовно към тях.

За да се научим как да се справяме със студа, първо трябва да разберем защо замръзваме, казва Майкъл Евънс, преподавател по неврология в университета на германския град Кил. Той посочва, че в нервните влакна на кожата ни има миниатюрни рецептори, които реагират на температурните промени. Те изпращат сигнали до мозъка, когато въздухът е студен или когато докосваме ледени предмети и така тялото ни се подготвя да се справи с тези предизвикателства. Този механизъм обаче не действа светкавично. Ако облечем връхната си дреха в офиса, защото ни е студено, когато излезем навън, направо ще зъзнем. “Слагайки яке или палто на закрито, е много вероятно да увеличите средната температура на кожата си, включително и на останалите открити участъци от нея. И въпреки че горната дреха ще ви предпази, когато излизате навън, със сигурност ще изпитате по-голям студ, отколкото ако сте я облекли на вратата”, обяснява Евънс. Ще го почувствате още по-остро, ако сте се изпотили, докато сте били с връхна дреха на закрито.

Причината е, че човешкото тяло поддържа температура около 37 градуса, освен ако не е болно или пък навън не е прекалено студено, или горещо. Това става благодарение на идващите от кожата сигнали, които активират центрове в мозъка. Когато получат информация за студ, те се опитват да повишат телесната температура. Карат тялото да трепери, учестяват пулса и дишането, за да се увеличи циркулацията на богата на кислород кръв. Благодарение на тази координирана реакция на много органи то се предпазва от загуба на топлина през кожата и произвежда допълнителна чрез мускулна активност и биохимични реакции.

“Теоретично това означава, че дори можете да отслабнете чрез продължително излагане на студ, защото тялото е принудено да произвежда повече топлина, използвайки по-голямо количество енергия. Но не бихме ви посъветвали да прибягвате до такава техника за намаляване на килограмите и да стоите дълго време на улицата през зимата. Разбира се, наднорменото тегло намалява продължителността на живота, но измръзването я съкращава много по-бързо”, казва Евънс.

За да поддържа 37 градуса температура, човешкият организъм мобилизира всичките си системи, когато е изложен на студ, но най-вече сърдечносъдовата. Така топлината се концентрира в сърцето и мозъка, а ръцете и краката изстиват. Затова е важно да се носят ръкавици и добри обувки, както и шапка, за да се избегнат големи топлинни загуби, които биха изтощили тялото да се бори да поддържа нормална вътрешна температура.

Грижата за него през зимния период задължително минава и през правилно хранене. То трябва да включва питателна закуска с топла напитка, която да го зареди с енергия за деня. Останалото меню също е необходимо да е калорично, но да не се основава на прекалено мазни и сладки храни.

Те помагат на организма да се справя с ниските температури и лошото настроение, продиктувано от късите и мрачни дни, но са и сериозен фактор за трупане на излишни килограми, тъй като физическата активност през този сезон е малка.

Освен това различни проучвания са показали, че по-високата чувствителност към студ се дължи на недостатъчни количество магнезий, йод, желязо и калий. Липсата на първите две води до по-бавна обмяна на веществата и тялото мръзне, а на желязо – до анемия, при която също се намалява устойчивостта към студ. За да си ги набавяте в достатъчни количества, е добре да се храните с риба, морски дарове, червено цвекло, яйца, моркови, банани, сушени плодове, грах, боб и кисело мляко.

Така че, когато посягате към рафта със сладкиши в магазина с идеята, че така ще си набавите необходимата енергия за преодоляване на студените дни, трябва да се контролирате. Далеч по-добре е да си купите пакетче сурови ядки или сусамено блокче. Ако обаче толкова много ви се яде нещо сладко, нека да е черен шоколад или десерт с канела. Лъжичка мед също би свършила добра работа.

Колкото и да е популярно, че алкохолът загрява, в студеното време е препоръчително да се избягва, тъй като създава фалшиво усещане за затопляне. Наистина първоначално води до разширяване на кръвоносните съдове, но по-късно те се свиват и човек става по-чувствителен към ниските температури. Кръвта в тялото му циркулира по-бавно и то не може да се загрее добре. Затова се смята, че алкохолът не загрява, а охлажда. Освен това може да накара пиещия да загуби способност да анализира ситуацията и да не се предпази ефективно от студа. Далеч по-безопасно е да си направите топъл чай, а ако понасяте в него да поставите и джинджифил, ще почувствате наистина вътрешен огън.

Цигарите също предизвикват силни спазми на кръвоносните съдове, заради което често ръцете на пушачите са ледени. Трудно се стоплят и хората, които са прекалено емоционални и приемащи всичко твърде присърце, тъй като вероятно са с прекомерно активна вегетативна нервна система. Затова го карайте по-спокойно и си създавайте положителни емоции.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ