Визите за САЩ ще паднат с обещанието на Тръмп + изрядни семейни българи с добра работа

бойко борисов, доналд тръмп

Процесът може да започне през февруари-март, когато у нас идва помощник държавният секретар на САЩ по консулските въпроси, и да завърши до година и половина

Не беше удачна иронията към Екатерина Захариева, която предложи да използваме полския модел – граждани масово да подават искания за пътувания в САЩ, без да се възползват от тях, за да се намали броят на отказите

Хърватите вече го правят, след като визите в Полша паднаха на 11 ноември 2019 г.

У нас отказите трябва да са 3% от всички подадени документи, а за 2019 година са били 9,75%

Валентин В. получи пореден отказ за американска виза, тъй като не доказа, че има постоянна работа в България. Очевидно щатските служби искаха да са сигурни, че след пътуването зад океана при своя брат младият мъж ще се върне обратно в София.

Липсата на сигурен източник на финансиране в България е един от основните аргументи, с които посолството на САЩ тук отказва визи. Другият е, че много от кандидатите за разрешение да пътуват посочват тесни връзки със семейства, живеещи в САЩ, които имат бизнес там и е възможно да започнат работа при тях или да отседнат при роднини. Това не е сериозен аргумент да получиш виза.

Американските

власти твърдят,

че не може да се

прави статистика

на причината за отхвърляне на кандидатите, защото всеки случай е различен и се разглежда индивидуално. България, Хърватия, Румъния и Кипър са четирите държави – членки на Европейския съюз, чиито притежатели на паспорти още се нуждаят от визи, за да пристигнат и останат в Америка.

Колко време ще чакат българите, за да премахнат американските визи, не може да се каже точно. Според последните данни

броят на

отказаните

заявления за

виза намалява

Така например през 2018 г. процентът на отказаните визи на българи е 11,3, а през 2019 г. той е 9,75 на сто от всички, които са пожелали да летят зад Океана.

През 2018 г. 20 531 българи са получили виза за САЩ, но в това число се включват както визите за туризъм, гостуване и бизнес (B1/B2), така и много журналистически командировки, образователни обменни програми и т.н.

Броят на отказите обаче все още е висок, тъй като, за да отпаднат ограниченията за свободно пътуване в САЩ,

отказаните визи

трябва да са

по-малко от 3%

Откъде тръгна очакването, че скоро тези визи ще паднат? Само за година от песимизъм влязохме в зоната на оптимизма. В началото на 2019 вече бившият посланик на САЩ Ерик Рубин пред “24 часа” охлаждаше ентусиазма с обяснението, че България дори не е близо до изпълнението на определените критерии, а САЩ имат закон, който ще бъде спазен.

След срещата на Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп към края на същата тази 2019 г. оптимизмът беше далеч по-голям.

Имаме чудесно приятелство. Много хора от България живеят тук. Те стават граждани на САЩ. Ще говорим за визите по искане на вашия министър-председател, заяви тогава Тръмп. Борисов също даде надежда това да се случи. Убеден съм, че визите ще паднат. Убеден съм, не само защото много сме направили по темата. Мисля, че Тръмп ще остане в сърцата на българите за дълго време, ако направи този жест, коментира с надежда Борисов.

Така темата отново стана актуална. Миналата седмица на първата сесия на Стратегическия диалог България – САЩ пред посланик Херо Мустафа премиерът обяви, че се надява визите за САЩ да отпаднат до година и половина.

През февруари-март у нас идва помощник държавният секретар по консулските въпроси, за да обсъжда премахването на ограниченията.

За да се стигне до отпадане обаче, България трябва да свали с цели 6% отказаните визи, които в момента са 9,75% Те трябва да паднат до 3%.

Вицепремиерът Екатерина Захариева предложи нестандартния “полски” вариант за намаляване на отказите. В Полша визите отпаднаха на 11 ноември 2019 г.

Поляците провокираха стотици свои граждани да подават искане за визи, без да се канят да пътуват. Така те получаваха разрешение и по този начин “свиха” драстично процента на отказите.

“В интерес на истината в последните две години наблюдаваме най-бързото темпо на падане на отказите.

Допреди две

години бяхме

на 15%, сега

сме под 10”,

обясни външният ни министър. Екатерина Захариева бе иронизирана от медии и анализатори, без те да се замислят, че има логика и смисъл в полския модел.

Защо е така? Първо това беше един коз, използван много добре от Полша, за да бъде включена в безвизовата програма. Последните години полските власти се съсредоточиха, разбира се, върху онези групи, които имат най-голям шанс да получат визи – хора от правителството, бизнесмени.

Това доведе до рязкото намаляване на процента на отказ от близо 6% през 2017 г. до под 3% през 2019 г. Така Полша вече е включена в програмата Visa Waiver, която позволява на поляците да посетят Америка безпроблемно за 90 дни.

Полската идея се оказва толкова добра, че дори Хърватия вече я копира. Редица хърватски медии твърдят, че в страната тече активна кампания, в която се

включват

длъжностни

лица, бизнесмени

и изрядни

граждани,

на които със сигурност ще бъде предоставена виза. Особено активни са бизнесмените, тъй като техният шанс е най-голям.

Настоятелно призоваваме хърватското правителство да поеме активна роля и да преразгледа успешните стъпки, които полското правителство предприе при кандидатурата си за приемане в програмата за премахване на визите, съветва американското посолство в Загреб.

След подобна активна кампания хърватските власти са постигнали значителен напредък – през 2018 г. процентът на отказани визи е бил 5,92 за сметка на 2017 г., когато е бил 5,1.

Използвайки полската идея, през 2019 г. той вече е само 4,2%.

Решението на Вашингтон за Полша се очакваше отдавна. Страната е един от най-близките съюзници на САЩ в Европа със здрави двустранни политически, търговски и военни връзки.

Споменава се и американският президент, който при посещение във Варшава през 2019 г. обеща отмяната на визите и го изпълни. Вероятно и българите имат този шанс, след като

Тръмп обеща и

на Борисов да

работи много

активно за

падането

на визите

Примерът с Полша показва, че президентът на САЩ спазва обещанията си към ключовите си партньори.

Кои са тези българи, които могат да кандидатстват за американски визи, без те да са им нужни? Външният министър Захариева би трябвало да насърчи хора от бизнеса и правителството и такива, които могат да покажат, че имат основателна причина да се върнат в България, а няма да останат в САЩ.

Става дума за изрядни граждани със семейства и добра работа. Американската посланичка зададе рамката, като заяви, че

в списъка на

доброволците

не трябва да са

чиновници, които

са обвинени

в корупция

Както и нито един член на семействата им.

Така през 2002 г. САЩ отказаха визи на целия български едър бизнес от клуб “Възраждане”, който трябваше да участва в делегация за българо-американски бизнес форум зад океана. Повечето от тях имаха бизнес отношения с изгонения от България руски бизнесмен Майкъл Чорни.

Големият плюс в свалянето на процента на ограниченията за България през 2020 г. може да се окаже и броят валидни визи, които се издават на всеки 10 години, така че тяхното подновяване може да повлияе положително на баланса между одобрени и отхвърлени визи.

Броят на издадените визи за българите от 2009 г. е между 20 000 и 24 000, в тези числа влизат много категории от визовата програма на САЩ.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ