Частник вдига чисто нов квартал в Западна София за 8 000 души с училища, метро, булевард и магазини

Сняг, София

Нов квартал ще изникне в западната част на Столична община. Той ще бъде с големината на градче с 8000 жители е ще е разположен в район Връбница между „Люлин“ и „Обеля“ и в близост до гробищния парк Бакърена фабрика. Докладът за проекта беше внесен от главния архитект на София Здравко Здравков днес. Той беше обстойно разгледан и обсъден от Постоянната комисия по архитектура и градоустройство на СОС, след като вчера мина на обсъждане и в комисията по екология, съобщава Столица. bg

Очевидно, за да не се допуска в София да има проблемни жилищни квартали като „Манастирски ливади“, Кръстова вада и др. – без инфраструктура, училища и детски градини, общинските съветници, членове на комисията по архитектура почти разпънаха на кръст проектантите на бъдещия квартал. Бяха зададени десетки уточняващи въпроси, искаха се анализи и експертизи на транспортна инфрастркутра, времеви план за натовареност на квартала, анализ на съседните училища и други.

Проектът ще се разгледа още от комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, транспортна и отново от архитектурната. Това е първият проект, който се сертифицира по световните стандарти за градоустройство. Процесът ще приключи окончателно, когато новият квартал бъде завършен.

Инвеститорът има амбиция да изгради квартала в следващите 7 – 8 години. Той ще бъде с големината на едно малко българско селище от 7800 жители и ще се появи на гърба на гробището Бакърена фабрика. Това е огромен терен, за който преди 2 години американски инвеститор искаше да прави интермодален транспортен възел, жилищен квартал и да изгради предвидената метростанция между „Обеля“ и „Сливница“.

По неясни причини чуждият инвеститор се отказа. Сега това място ще се застрои с жилища, спортна инфраструктура, с междувратални улици и обслужващи обществени сгради. Цялата площ е 106 000 кв. м, а от тях 20 декара са предвидени за улична мрежа. Общо 36 000 кв. м ще са зелените площи и междублоковите пространства. Останалата част е за жилищно строителство и сгради за обществено обслужване.

„Територията е предвидена за 7800 души или около 2500 апартамента“, посочи при представянето на проекта арх. Борислав Богданов. Проблемът с паркирането също е решен, като са осигурени места с 20% над норматива. Предвидени са и подземни паркинги на 2 етажа. През огромния квартал ще минава голяма улица. Височината на сградите няма да е по-висока от 7 етажа.

Пешеходната зона ще е зелена, рекреативна, обслужваща като бул. Витоша, обясниха проектантите. Ще има велоалея и връзка с метрото. Предвидени са две пространства на изток и на запад за детски центрове. Относно училището се оказва, че в радиус от 1400 м. има 13 училища, които са на растояние 15 минути пеша. В Столична община вече има заявено желание от инвеститора за дарение на изградените улици.

Независимият общински съветник Борис Бонев пък предложи инвеститорът да помисли и за половината финасиране за изграждането на плануваната в тази част метростанция, което ще е на стойност около 10 млн. лв., както първоначално предвиждаше американски инвеститор. Обсъдено беше и изграждането на водопреносна мрежа и канализация, улици и транспортна инфраструктура.

Проектът със сигурност ще бъде обсъден още веднъж в комисията по архитуктура и градоусторйство преди да влезе за гласуване в СОС.  


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ