Диана Ковачева: Не само в Перник, в много градове има големи загуби на вода

Диана Ковачева

Кризата в Перник е наистина сериозна, но не искам да политизирам темата. Това, което мога да кажа, е, че още от докладите на КЕВР през миналата година беше алармирано, че в много градове в страната има големи загуби на вода от порядъка на 60-65% , поради което е необходимо да бъдат взети спешни мерки. Това сподели в студиото на “Плюс-минус“ в ефира на Нова телевизия националният омбудсман Диана Ковачева по повод кризата с водата в Перник.

По думите ѝ е много важно да има съотношение между цената на водата и нейното качество, давайки пример с високата цена на водата в Шуменско и недотам качествения ѝ произход.

По отношение на другия актулен проблем в сферата на социалните услуги – този с личните асистенти, омбудсманът посочи, че всяка година се стига до този казус, при който хиляди хора остават без лични асистенти. По думите ѝ това са деца и възрастни хора над 65-годишна възраст, чието увреждане е под 90 процента.

Тя изрази надежда, че Законът за личната помощ ще реши този проблем веднъж завинаги, след като в него бъдат нанесени нужните поправки.

Диана Ковачева коментира и случая с Дома за хора с деменция в с. Горско Косово.

,,Въпросът е в нарушените права на тези хора, става въпрос за пренаселеността, тъй като има 6-7 души в стая, а в такава стая не може да се завърти инвалидна количка. Ние констатирахме най-различни нарушения в този дом. Министърът вече заяви, че ще се вземат мерки и ще се намали броят на хората, което е едно от решенията, но тук е и важна ролята на кметовете по места“, допълни в заключение омбудсманът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ